Konrad Adenauer

Anon. Begrenset gjenbruk

Konrad Adenauer, tysk politiker; det moderne Vest-Tysklands første forbundskansler 1949–63. Adenauer var utdannet jurist, 1906–17 rådmann i Köln, 1917–33 overborgermester, 1920–33 medlem av det prøyssiske statsråd, styremedlem av det katolske sentrum i 1920-årene. Etter nazistenes maktovertagelse 1933 mistet Adenauer alle offentlige verv; i 1934 og etter attentatet mot Hitler 20. juli 1944 satt han i kortere tid i fengsel. Mars 1945 ble han av amerikanerne gjeninnsatt som overborgermester i Köln, men oktober samme år avsatt av britene, som også nektet ham deltagelse i det politiske liv. Allerede i november ble forbudet opphevet, og Konrad Adenauer kunne delta i organiseringen av Christlich-Demokratische Union (CDU). Han ble i 1946 partiformann i den britiske okkupasjonssone. Fra 1949 formann i landspartiet. 1948–49 president i det parlamentariske råd. Etter at CDU ved valgene i 1949 var blitt forbundsdagens største parti, ble Konrad Adenauer forbundskansler og leder av en koalisjonsregjering. 1951–55 var han også utenriksminister.

Konrad Adenauer arbeidet for tysk tilslutning til den vestlige verden, og under hans ledelse lyktes det å skape tillit til Forbundsrepublikken i de vestlige land. En følge av dette var dens opptagelse i Europarådet (1951), deltagelsen i opprettelsen av Det europeiske kull- og stålfellesskap, som trådte i kraft 1952, oppnåelsen av full suverenitet og medlemskap i Den vesteuropeiske union og NATO (1955). Adenauer var en ivrig talsmann for en europeisk føderasjon og gikk inn for Det europeiske økonomiske fellesskap (1958), som han håpet etter hvert ville oppnå en stadig mer overnasjonal status. I spørsmålet om tysk gjenforening holdt han på at samlingen først kunne finne sted etter frie valg i Øst-Tyskland (DDR). Som leder for tyske delegasjoner deltok han i en rekke konferanser i utlandet; hans forhandlinger 1955 i Moskva førte til opprettelse av diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen og hjemsendelse av tyske krigsfanger. Adenauer la stor vekt på et godt forhold til Frankrike og tilskrives meget av æren for den fransk-tyske vennskapsavtale av 1963. Han gikk av som forbundskansler i okt. 1963, men øvde fortsatt stor innflytelse som medlem av forbundsdagen og som formann i CDU til 1966.

Hans personlig pregede og myndige regime har vært karakterisert som «kanslerdemokrati». Adenauer hadde en enorm arbeidskraft og energi, og hans evne til å tale direkte til folket i enkle og lett forståelige vendinger gjorde ham til en populær og respektert leder. Hans erindringer utkom fra 1965 (norsk oversettelse 3 bd., 1966–68).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.