Demokratene i Norge er et norsk politisk parti, etablert 2002. Partiet har sin rot i en utbrytergruppe fra Pensjonistpartiet som tidligere var kjent som Generasjonspartiet og fra 2000 kalte seg Sosialdemokratene. Etter eksklusjonene i Fremskrittspartiet 2001 forsøkte utbryterne først å organisere seg i Det Liberale Folkepartiet. Da dette ikke lyktes, meldte flere av dem seg inn i Sosialdemokratene. Våren 2002 ble partiet reorganisert med navnet Demokratene, og med den tidligere Frp-politikeren Vidar Kleppe som partileder. Partileder fra 2016 er Kim Steinar Kjærner-Strømberg, Oslo. Partiet har også en ungdomsorganisasjon, Demokratenes Ungdom i Norge, ledet av Thomas Edvardsen.

Partiets hovedsaker er blant annet å heve minstepensjonene til lønnsklasse 1 i Statens regulativ, å fjerne alle bomstasjoner, få slutt på illegal innvandring, innføre omsorgslønn for hjemmeværende, avvisning av adopsjonsrett for homofile og lesbiske og en strengere innvandringspolitikk. Partiet sier nei til norsk EU-medlemskap og Schengen-samarbeidet, og ønsker folkeavstemning om EØS-medlemskapet.

2002 meldte Jan Simonsen seg inn i partiet, som dermed hadde ett mandat på Stortinget frem til 2005. Vest-Agder har siden starten vært partiets hovedbase. Demokratene har fra 2003 vært representert i fylkestinget i Vest-Agder ved Vidar Kleppe. Partiet oppnådde 2,3 prosent av stemmene i Vest-Agder ved fylkestingsvalget 2015. Ved kommunevalget samme år fikk Demokratene to representanter i bystyret i Kristiansand. Ved stortingsvalget 2005 fikk partiet på landsbasis 2700 stemmer (0,1 %), i 2009 2200 stemmer og i 2013 fikk de 2214 stemmer.

Anbefalt lenke

Denne artikkelen er hentet fra

Artikkelen ble sist oppdatert 02.05.2016

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norske politiske partier

Olav Garvik

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.