Demokratene i Norge er et norsk politisk parti, etablert 2002.

Partiet har sin rot i en utbrytergruppe fra Pensjonistpartiet som tidligere var kjent som Generasjonspartiet og som fra 2000 kalte seg Sosialdemokratene. Etter eksklusjonene i Fremskrittspartiet 2001 forsøkte utbryterne først å organisere seg i Det Liberale Folkepartiet. Da dette ikke lyktes, meldte flere av dem seg inn i Sosialdemokratene. Våren 2002 ble partiet reorganisert med navnet Demokratene, og med den tidligere Frp-politikeren Vidar Kleppe som partileder. Partileder fra 2016 er Makvan Kasheikal fra Kristiansand. Partiet har også en ungdomsorganisasjon, Demokratenes Ungdom i Norge, ledet av Thomas Edvardsen.

Partiets hovedsaker er blant annet å heve minstepensjonene til lønnsklasse 1 i Statens regulativ, å fjerne alle bomstasjoner, få slutt på illegal innvandring, innføre omsorgslønn for hjemmeværende, avvisning av adopsjonsrett for homofile og lesbiske og en strengere innvandringspolitikk. Partiet sier nei til norsk EU-medlemskap og Schengen-samarbeidet, og ønsker folkeavstemning om EØS-medlemskapet.

2002 meldte Jan Simonsen seg inn i partiet, som dermed hadde ett mandat på Stortinget frem til 2005. Vest-Agder har siden starten vært partiets hovedbase. Demokratene har fra 2003 vært representert i fylkestinget i Vest-Agder ved Vidar Kleppe. Partiet oppnådde 2,3 prosent av stemmene i Vest-Agder ved fylkestingsvalget 2015. Ved kommunevalget samme år fikk Demokratene to representanter i bystyret i Kristiansand. Ved stortingsvalget 2005 fikk partiet på landsbasis 2700 stemmer (0,1 %), i 2009 2200 stemmer og i 2013 fikk de 2214 stemmer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.