Demokratene i Norge er et norsk politisk parti, etablert i 2002. Ved stortingsvalget i 2017 fikk partiet ca. 3 800 stemmer (0,1 prosent).

Partiet har sin rot i en utbrytergruppe fra Pensjonistpartiet som tidligere var kjent som Generasjonspartiet og som fra 2000 kalte seg Sosialdemokratene. Etter eksklusjonene i Fremskrittspartiet i 2001 forsøkte utbryterne først å organisere seg i Det Liberale Folkepartiet. Da dette ikke lyktes, meldte flere av dem seg inn i Sosialdemokratene.

Våren 2002 ble partiet reorganisert med navnet Demokratene, og med den tidligere Frp-politikeren Vidar Kleppe som partileder. Partileder fra 2016 er Makvan Kasheikal fra Kristiansand. Partiets ungdomsorganisasjon, Demokratenes Ungdom i Norge, er ledet av Thomas Edvardsen.

Partiets hovedsaker er å heve minstepensjonene til lønnsklasse 1 i Statens regulativ, å fjerne alle bomstasjoner, få slutt på illegal innvandring, innføre omsorgslønn for hjemmeværende, avvisning av adopsjonsrett for homofile og lesbiske og en strengere innvandringspolitikk. Partiet sier nei til norsk EU-medlemskap og Schengen-samarbeidet, og ønsker folkeavstemning om EØS-medlemskapet.

I 2002 meldte Jan Simonsen seg inn i partiet, som dermed hadde ett mandat på Stortinget frem til 2005. Vest-Agder har siden starten vært partiets hovedbase. Demokratene har fra 2003 vært representert i fylkestinget i Vest-Agder ved Vidar Kleppe. Partiet oppnådde 2,3 prosent av stemmene i Vest-Agder ved fylkestingsvalget 2015. Ved kommunevalget samme år fikk Demokratene to representanter i bystyret i Kristiansand. Ved stortingsvalget i 2013 fikk partiet 2 214 stemmer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.