Demokratene i Norge

Artikkelstart

Demokratene i Norge er et norsk politisk parti, etablert i 2002. Partiet har sin rot i en utbrytergruppe fra Pensjonistpartiet som tidligere var kjent som Generasjonspartiet og som fra 2000 kalte seg Sosialdemokratene. Etter eksklusjonene i Fremskrittspartiet i 2001 forsøkte utbryterne først å organisere seg i Det Liberale Folkepartiet. Da dette ikke lyktes, meldte flere av dem seg inn i Sosialdemokratene.

Navneskifte

Våren 2002 ble partiet reorganisert med navnet Demokratene, og med den tidligere Frp-politikeren Vidar Kleppe som partileder. Partileder fra 2016 er Makvan Kasheikal fra Kristiansand. Partiets ungdomsorganisasjon, Demokratenes Ungdom i Norge, er ledet av Thomas Edvardsen.

Hovedsaker

Partiets hovedsaker er å heve minstepensjonene til lønnsklasse 1 i Statens regulativ, å fjerne alle bomstasjoner, få slutt på illegal innvandring, innføre omsorgslønn for hjemmeværende, avvisning av adopsjonsrett for homofile og lesbiske og en strengere innvandringspolitikk. Partiet sier nei til norsk EU-medlemskap og Schengen-samarbeidet, og ønsker folkeavstemning om EØS-medlemskapet.

Representasjon

I 2002 meldte Jan Simonsen seg inn i partiet, som dermed hadde ett mandat på Stortinget frem til 2005. Vest-Agder har siden starten vært partiets hovedbase.

Demokratene hadde lokalt stor suksess ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 da det oppnådde 13,5 prosent av stemmene ved kommunevalget i Kristiansand og fikk innvalgt ti representanter i bystyret. Ved fylkestingsvalget i Agder fikk partiet 5,5 prosent og tre representanter i fylkestinget.

Demokratene har fra 2003 vært representert i fylkestinget i Vest-Agder ved Vidar Kleppe. Partiet oppnådde 2,3 prosent av stemmene i Vest-Agder ved fylkestingsvalget 2015. Ved kommunevalget samme år fikk Demokratene to representanter i bystyret i Kristiansand. Ved stortingsvalget i 2013 fikk partiet 2 214 stemmer. Ved stortingsvalget i 2017 fikk det 3 830 stemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg