Faktaboks

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Stavanger
Daglig leder
Kjell Arne Thomassen (generalsekretær)
Styreleder
Geir Harald Jacobsen (partileder)
Demokratene logo
Av .

Norgesdemokratene er et norsk politisk parti etablert i 2002. Partiet befinner seg godt ute på høyresiden i politikken. Partileder siden 2021 er Geir Ugland Jacobsen fra Oslo. Partiet endret navn fra Demokratene til Norgesdemokratene i 2023.

Partiet har aldri blitt innvalgt til Stortinget, men hadde én stortingsrepresentant fra 2002 til 2005 da Jan Simonsen meldte overgang til Demokratene etter å ha blitt valgt inn for Fremskrittspartiet. Vest-Agder har siden starten vært partiets hovedbase.

Demokratene stilte liste i alle valgdistrikter ved stortingsvalget i 2021 og fikk totalt cirka 34 000 stemmer (1,1 prosent).

Politikk

Norgesdemokratenes hovedsaker er blant annet å ta i bruk hyppige folkeavstemninger, fjerne alle bomstasjoner, få slutt på ulovlig innvandring, og kreve at asylsøkere ikke oppholder seg på norsk jord mens søknaden behandles. Partiet sier nei til norsk EU-medlemskap, vil oppheve EØS-avtalen og melde Norge ut av Schengen-samarbeidet. Demokratene vil også melde Norge ut av FN. Partiet vil dessuten trekke Norge ut av Parisavtalen og gå imot alle klimatiltak.

Historikk

Partiet har sin rot i en utbrytergruppe fra Pensjonistpartiet som tidligere var kjent som Generasjonspartiet og som fra 2000 kalte seg Sosialdemokratene. Etter eksklusjonene i Fremskrittspartiet i 2001 forsøkte utbryterne først å organisere seg i Det Liberale Folkepartiet. Da dette ikke lyktes, meldte flere av dem seg inn i Sosialdemokratene. Våren 2002 ble Sosialdemokratene reorganisert med navnet Demokratene, og med den tidligere Frp-politikeren Vidar Kleppe som partileder.

Demokratene har fra 2003 vært representert i fylkestinget i Vest-Agder ved Vidar Kleppe. Ved fylkestingsvalget 2015 fikk Demokratene 2,3 prosent av stemmene i Vest-Agder, og ved kommunevalget samme år fikk Demokratene to representanter i bystyret i Kristiansand. Demokratene hadde lokalt stor suksess ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 da det oppnådde 13,5 prosent av stemmene ved kommunevalget i Kristiansand og fikk innvalgt ti representanter i bystyret. Ved fylkestingsvalget i Agder fikk partiet 5,5 prosent og tre representanter i fylkestinget.

Ved stortingsvalg har Demokratene hatt vanskeligere for å få høy oppslutning, men den har vært voksende og fikk et byks i 2021, som er det beste valget i partiets historie. Ved stortingsvalget i 2013 fikk partiet 2 214 stemmer, ved stortingsvalget i 2017 3 830 stemmer og ved stortingsvalget 2021 cirka 34 000 stemmer (1,1 prosent). I Vest-Agder fikk Demokratene 2,6 prosent av stemmene i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.920 Partipolitiske organisasjoner

Kommentarer (5)

skrev Einar R. Bordewich (Fakta360)

Hvorfor avviste dere mine forslag til endringer, når det som står der er direkte feil, misvisende og preget av politisk mening og ikke oppriktighet!

svarte Erik Bolstad

Du fikk svar da endringsforslaget ditt ble avvist: «Hei, Store norske leksikon bruker aldri bidrag som er skrevet av personer som er medlemmer eller tillitsvalgte i vedkommende organisasjon man ønsker å skrive om. Kravet til uavhengighet er absolutt. For det andre er tilsendt forslag altfor langt, partiets størrelse tatt i betraktning. Men vi har for ordens skyld oppdatert vår artikkel om Demokratene på flere punkter.»

svarte Einar R. Bordewich (Fakta360)

Takker for info. og den oppdateringen angående politikken som nå er mer korrekt og i tråd med det vi står for.

skrev Knut Are Tvedt

Partiet skiftet 2023 navn til Norgesdemokratene

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg