Pensjonistpartiet

Logo
Av .

Pensjonistpartiet er et norsk politisk parti, stiftet i 1985. Partiets hovedsaker har fra starten vært knyttet til helse- og sykehuspolitikk, skatte- og pensjonsspørsmål. Hovedmålet er å få gjennomslag for kravet om at pensjonister og uføre skal få samme inntektsutvikling som lønnsmottakere. Partiet vil ha slutt på den såkalte underreguleringen. Partiet arbeider også for å få forhandlingsrett for pensjonister på linje med de yrkesaktive.

Faktaboks

Uttale
pangsjonˈistpartiːe

Kurt Johnny Hæggernæs fra Askøy er fra 2020 partileder.

Tidligere riksmeglingsmann og fylkesmann Konrad B. Knutsen var partileder i 1991–1993.

Partiet er landsdekkende. Det har likevel aldri greid å slå gjennom som et bredt, samlende parti for landets pensjonister. Indre personstrid har i perioder lammet partiet.

Oppslutning

Ved stortingsvalget 2017 fikk det cirka 12 800 stemmer (0,4 prosent). Ved valget i 2013 fikk det cirka 11 900 stemmer (0,4 prosent). Pensjonistpartiet har ikke ved noe stortingsvalg hatt mer enn 0,9 prosent oppslutning på landsplan.

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 oppnådde partiet henholdsvis 30 350 og 32 098 stemmer. De utgjorde tilsvarende 1,1 og 1,3 prosent av de avgitte stemmer. Best resultat ble oppnådd ved kommunevalget i Trondheim, der Pensjonistpartiet fikk 4,8 prosent av stemmene.

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 1991 fikk Pensjonistpartiet sitt gjennombrudd, med 1,5 prosent oppslutning. Partiet stilte liste i seks fylker, og fikk nesten ti prosent av stemmene i Vest-Agder.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg