Erfurt, by i Tyskland, hovedstad i Thüringen, 1952–90 hovedstad i distriktet (Bezirk) Erfurt, ligger i Thüringer Becken, ved elven Gera; 203 485 innb. (2012). Kommunikasjons- og handelssenter. Industrien omfatter produksjon av metallartikler, elektriske apparater, sko og klær. Byen er ellers kjent for sine gartnerier med dyrking av blomster og grønnsaker; denne virksomheten har sin opprinnelse i eldre tiders klosterhager. Betydelig frøhandel. Årlig internasjonal hageutstilling, «Ega Erfurt». Flere høyere læresteder, viktig vitenskapelig bibliotek.

Bybildet domineres av domkirken (1154–1476) og Severikirche (1278–1400), som står side om side på høyden Domberg. Byen har en vakker Altstadt med borgerhus i barokk og renessanse. Her ligger bl.a. Krämerbrücke (1325), en steinbro som er overbygd med 33 hus, og Anger-museet med middelalderkunst. Augustinerklosteret hvor Martin Luther var munk, brukes nå til sosiale formål.

Erfurts historie begynner allerede på 700-tallet. Byen ble bispesete 742, og fikk byrettigheter ca. 1250. Erfurt hadde i middelalderen betydelig tilvirkning av ull og lin, og dyrking bl.a. av planten vaid, som gir fargestoffet indigo. Universitetet var i virksomhet i perioden 1392–1816, og var omkring 1500 det fremste i Tyskland. Luther studerte der en tid. Ved fyrstemøtet i Erfurt i 1808 demonstrerte keiserne Napoleon og Alexander 1 sitt (midlertidige) vennskap. I 1970 møttes for første gang regjeringssjefene for Vest- og Øst-Tyskland, Willy Brandt og Willi Stoph, her.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.