Erfurt

Domkirken og Severikirken i Erfurt.
av /Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Erfurt, by i Tyskland, hovedstad i Thüringen, 1952–90 hovedstad i distriktet (Bezirk) Erfurt, ligger i Thüringer Becken, ved elven Gera; 203 485 innb. (2012). Kommunikasjons- og handelssenter. Industrien omfatter produksjon av metallartikler, elektriske apparater, sko og klær. Byen er ellers kjent for sine gartnerier med dyrking av blomster og grønnsaker; denne virksomheten har sin opprinnelse i eldre tiders klosterhager. Betydelig frøhandel. Årlig internasjonal hageutstilling, «Ega Erfurt». Flere høyere læresteder, viktig vitenskapelig bibliotek.

Faktaboks

Uttale
ˈerfurt

Bybeskrivelse

Bybildet domineres av domkirken (1154–1476) og Severikirche (1278–1400), som står side om side på høyden Domberg. Byen har en vakker Altstadt med borgerhus i barokk og renessanse. Her ligger bl.a. Krämerbrücke (1325), en steinbro som er overbygd med 33 hus, og Anger-museet med middelalderkunst. Augustinerklosteret hvor Martin Luther var munk, brukes nå til sosiale formål.

Historikk

Erfurts historie begynner allerede på 700-tallet. Byen ble bispesete 742, og fikk byrettigheter ca. 1250. Erfurt hadde i middelalderen betydelig tilvirkning av ull og lin, og dyrking bl.a. av planten vaid, som gir fargestoffet indigo. Universitetet var i virksomhet i perioden 1392–1816, og var omkring 1500 det fremste i Tyskland. Luther studerte der en tid. Ved fyrstemøtet i Erfurt i 1808 demonstrerte keiserne Napoleon og Alexander 1 sitt (midlertidige) vennskap. I 1970 møttes for første gang regjeringssjefene for Vest- og Øst-Tyskland, Willy Brandt og Willi Stoph, her.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg