Erfurt

Domkirken og Severikirken i Erfurt.
.

Erfurt, by i Tyskland, hovedstad i Thüringen, 1952–90 hovedstad i distriktet (Bezirk) Erfurt, ligger i Thüringer Becken, ved elven Gera; 203 485 innb. (2012). Kommunikasjons- og handelssenter. Industrien omfatter produksjon av metallartikler, elektriske apparater, sko og klær. Byen er ellers kjent for sine gartnerier med dyrking av blomster og grønnsaker; denne virksomheten har sin opprinnelse i eldre tiders klosterhager. Betydelig frøhandel. Årlig internasjonal hageutstilling, «Ega Erfurt». Flere høyere læresteder, viktig vitenskapelig bibliotek.

Faktaboks

uttale:
ˈerfurt

Bybeskrivelse

Bybildet domineres av domkirken (1154–1476) og Severikirche (1278–1400), som står side om side på høyden Domberg. Byen har en vakker Altstadt med borgerhus i barokk og renessanse. Her ligger bl.a. Krämerbrücke (1325), en steinbro som er overbygd med 33 hus, og Anger-museet med middelalderkunst. Augustinerklosteret hvor Martin Luther var munk, brukes nå til sosiale formål.

Historikk

Erfurts historie begynner allerede på 700-tallet. Byen ble bispesete 742, og fikk byrettigheter ca. 1250. Erfurt hadde i middelalderen betydelig tilvirkning av ull og lin, og dyrking bl.a. av planten vaid, som gir fargestoffet indigo. Universitetet var i virksomhet i perioden 1392–1816, og var omkring 1500 det fremste i Tyskland. Luther studerte der en tid. Ved fyrstemøtet i Erfurt i 1808 demonstrerte keiserne Napoleon og Alexander 1 sitt (midlertidige) vennskap. I 1970 møttes for første gang regjeringssjefene for Vest- og Øst-Tyskland, Willy Brandt og Willi Stoph, her.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg