Walter Ulbricht

Faktaboks

Uttale
ˈulbrikjt
Født
30. juni 1893
Død
1. august 1973
Fødested
Leipzig
Dødssted
Gross Dölln

Walter Ulbricht, tysk politiker. Fra 1945 og fram til han ble fjernet fra makten i 1971, var Ulbricht den mest sentrale politikeren i DDR.

Bakgrunn

Han vokste opp i Leipzig. Hans far var skredder, og begge foreldrene var aktive i det sosialdemokratiske partiet. Han utdannet seg til snekker og meldte seg inn i det sosialdemokratiske partiet (SPD) i 1912. Han var soldat under første verdenskrig og kom etter hvert til å sympatisere sterkt med partiets ytterste venstre fløy. Rundt 1920 sluttet han seg til kommunistpartiet (KPD). Der gjorde han raskt karriere som funksjonær. I 1928 ble han valgt inn i Riksdagen. Han rømte fra Tyskland kort tid etter Hitlers maktovertakelse i 1933. Han oppholdt seg i Paris og Praha før han i 1938 dro til Moskva. Han ble raskt en sentral person blant de tyske kommunistene i Moskva-eksil. I 1943 var han med på å grunnlege Nationalkomitee Freies Deutschland, en folkefront satt sammen av tyske krigsfanger og eksilkommunister. Komiteen sto under sovjetisk kontroll.

Etter krigen

Han vendte tilbake til Tyskland 30. april 1945 som leder for den såkalte Gruppe Ulbricht. I den sovjetiske okkupasjonssonen organiserte han sammenslåingen av kommunister og sosialdemokrater til det sosialistiske enhetsparti (SED) der han selv ble viseformann. Da DDR ble grunnlagt 7. oktober 1949, ble han i realiteten landets mektigste, selv om Wilhelm Piek, som hadde posisjonen som president, og Otto Grotewohl, som var partiformann, formelt stod over ham. Fram til han ble fjernet fra posten som førstesekretær i SED i 1971, var han DDRs mektigste politiker. Formelt var han DDRs statsoverhode fram til sin død i 1973.

Politikk

Ulbricht styrte oppbygningen av sosialismen i DDR etter sovjetisk mønster. Opposisjonen ble satt til side, slik at SED ble landets førende parti. Samtidig ble en kampanje mot kirka, og særlig kirkas ungdomsorganisasjoner, satt i gang. De gamle delstatene ble satt ut av spill og erstattet av 14 forvaltningsenheter, som fikk navnet Bezirke. Alle store privateide selskap ble overtatt av staten. Samtidig ble landbruksproduksjonen overlatt til kollektivbruk.

Ulbricht var Josef Stalins mann i Tyskland og styrte etter direktiv fra Moskva. Han ble i så sterk grad assosiert med Stalin at hans posisjon ble utfordret av konkurrenter i partiet etter Stalins død i 1953. Folkeopprøret 17. juni 1953 gjorde at Sovjet valgte ikke å støtte utfordrerne.

Ulbricht var den fremste arkitekten bak Berlinmuren. Han initierte muren og investerte mye politisk energi i å overtale Sovjetunionens leder Nikita Khrusjtsjov til å la ham gjennomføre planene.

I mai 1973 ble han fjernet fra stillingen sin som partisekretær og erstattet av Erich Honecker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg