Andrée Chedid

Faktaboks

Andrée Chedid
Uttale
chedˈid
Født
1920
Død
2011

Andrée Chedid, egyptisk forfatter av libanesisk herkomst. Hun har bodd i Frankrike siden 1946 og skriver på fransk. I diktsamlingene sine behandler hun sentrallyriske temaer, og hennes egen orientalske bakgrunn er lite nærværende. I romanene er den orientalske inspirasjonen tydeligere. Ofte forener hun historie og legende, og når hun skildrer sin egen samtid, har fremstillingen gjerne et allmenngyldig og ikke et dagsaktuelt preg. Chedids senere verker viser likevel sterkere interesse for samfunnsforholdene i landene der hun har sin bakgrunn, og også for kvinnespørsmål, selv om hun ikke regnes som feminist

Blant diktsamlingene hennes kan nevnes Lubies (1962; "Innfall"), Contre-chant (1968, "Kontrapunkt"), Céremonial de la violence (1976 "Voldens ritual") og Fraternité de la parole (1976, "Ordets brorskap"). Blant de mest kjente romanene hennes er Le sixième jour (1960, "Den sjette dag", Néfertiti ou le rêve de Akhnaton (1974, "Néfertiti eller Akhnatons drøm") La Maison sans racines (1985 "Huset uten røtter") og Le Message (2000, "Beskjeden"). Hun har også utgitt novellesamlinger, blant annet A la mort, à la vie (1992, "Til døden, til livet").

Mange av Chedids bøker er preget av en optimisme og livstro som ikke er vanlig å finne hos forfatterne i hennes generasjon. Mot slutten av sitt liv fikk hun Alzheimers sykdom, men hun fortsatte likevel å skrive. Tekstene fra denne tiden er i ganske annen grad fylt av sorg og smerte enn bøkene hennes for øvrig. Chedids store forfatterskap omfatter også skuespill og hørespill, og hennes barnebøker og visetekster har bidratt til den popularitet hun har fått i den fransktalende verden. Flere av bøkene hennes finnes i engelsk oversettelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg