Alain Grandbois, kanadisk franskspråklig forfatter. Han var økonomisk uavhengig, og etter fullført juridisk utdannelse foretok han lange reiser, særlig i Europa og det fjerne Østen. Det var først ved utbruddet av andre verdenskrig i 1939 at han avsluttet reisevirksomheten sin.

Reisene setter i forholdsvis liten grad preg på Grandbois' lyrikk. Hans dikt kretser om de store sentrallyriske motivene som kjærlighet, ensomhet og død, og i særlig grad om kampen for å oppnå selverkjennelse. I hans billedverden har havet en spesielt viktig plass. Grandbois var en av de første fransk-kanadiske lyrikerne som konsekvent anvendte le vers libre; «det frie vers». Ikke minst derfor har han hatt stor betydning for de yngre generasjoner av fransk-kanadiske diktere.

Blant Grandbois' diktsamlinger kan nevnes Les Iles de la nuit (1944, «Nattens øyer»), Rivages de l'homme (1948, «Menneskets kyster») og L'Etoile pourpre (1957, «Den purpurrøde stjernen»). Hans samlede lyrikk utkom i to bind i 1990.

Blant hans mest kjente prosaverk er novellesamlingene Avant le chaos (1945 «Før kaoset») som behandler motiver med tilknytning til andre verdenskrig, og Visages du monde (1971, «Verdens ansikter»). Posthumt er utgitt den fremragende novellen Le Matin («Morgenen»). Grandbois har også skrevet erindringer.

Blant Grandbois' tidlige bøker som har fått ny oppmerksomhet i det 21. århundre er to biografier som forener fakta og fiksjon: Né à Québec: Louis Jolliet (1933, «Født i Quebec: Louis Jolliet») og Les Voyages de Marco Polo (1941, «Marco Polos reiser»). Jolliet var en av de første oppdagelsesreisende i Nord-Amerika og en av Grandbois' egne forfedre. Marco Polo var handelsmannen fra Venezia som på 1200– og 1300–tallet foretok lange reiser i Asia og ble en forløper for de store oppdagelsesreisende i renessansen. I tillegg til reisetemaet er livets flyktighet og menneskets uoppfylte søken etter kjærlighet og mening grunntemaer i forfatterskapet.

Grandbois mottok en rekke litterære utmerkelser og ble æresdoktor ved flere kanadiske universiteter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.