Vitenskap og forskning i Frankrike

Frankrike satser betydelig på forskning og teknologi.

Mye av virksomheten er knyttet til tunge teknologier som våpenproduksjon, inkludert kjernefysiske våpen, atomenergi, romforskning og informasjonsteknologi. Men landet satser også mye på grunnforskning. De samlede utgiftene til forskning og utviklingsarbeid utgjør 2,2 % av bruttonasjonalproduktet (2002). Næringslivet finansierer ca. 52 % av utgiftene til alt forsknings- og utviklingsarbeid, det offentlige ca. 38 % (2002).

Regjeringens forskningspolitiske engasjement er, i tråd med mye av fransk statsskikk, mer sentralistisk enn tilfellet er i mange andre land. Det betyr at koordinerings- og samordningsbestrebelsene står sentralt. Men fagdepartementene deltar også i denne aktiviteten. Samordningen mellom universitetene og forskningen har likevel ofte vært svak på grunn av at disse aktivitetene vanligvis har vært forankret i ulike departementer. Finansieringen skjer i stor grad gjennom forskningsråd og 6–8 forsknings- og teknologidirektorater (grand organisme).

Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) er et forskningsråd for grunnforskningen. Det er en omfattende organisasjon som ble opprettet 1939, og som kontrollerer over 1300 forskningssentre og forskningslaboratorier innen alle vitenskapelige områder og har avgjørende innflytelse over grunnforskningen. Andre organer er bl.a. Centre National d'Études Spatiales (CNES) for romforskning og Commissariat à l'Énergie Atomique (CEA) for forskning innen atomenergi.

Forskningen som utføres ved de tradisjonelle universitetene, har ofte en svak stilling. Det skyldes særlig at CNRS konsentrerer svært mye av bevilgningene i egne enheter som organisatorisk er atskilt fra universitetene, men gjerne lokalisert på universitetsområdet.

Se også skole og utdanning i Frankrike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.