Anders Sandvig, født i Fræna, norsk museumsmann og tannlege. Slo seg ned som tannlege på Lillehammer i 1885 og betjente hele Gudbrandsdalen. På sin første praksisreise oppover dalen i 1887 samlet han gamle gjenstander fra gårdene. Dette var spiren til De Sandvigske Samlinger, som i 1902 ble overdratt til Selskabet for Lillehammer Bys vel og flyttet til Maihaugen, hvor de ble åpnet i 1904. Sandvig ledet utbyggingen av museet ved siden av sin tannlegepraksis til 1928, da han kunne ofre seg helt for museet. Her fratrådte han som direktør i 1946. Han ble hyllet både som en av de store museumsgrunnleggerne i Norden, og for sin kunstneriske utforming av selve museumsanlegget på Maihaugen. Også innenfor odontologien (SML-artikkel) gjorde Sandvig en innsats, særlig på det tanntekniske område. Han hadde Borgerdådsmedalje i gull.

Sandvig utgav flere skrifter med utgangspunkt i De Sandvigske Samlinger. Hans memoarbøker I praksis og på samlerferd (1943) og I arbeid og fest (1947) gir et sjarmerende bilde av mannen og hans gjerning.

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 2 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Museum

Anne-Sofie Hjemdahl

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.