Anders Sandvig

Faktaboks

Anders Sandvig
Født
11. mai 1862, Bud (no Fræna), Møre og Romsdal
Død
11. februar 1950, Lillehammer
Anders Sandvig i 1929.
/Nasjonalbiblioteket.
Anders Sandvig

Anders Sandvig fotografert på Maihaugen. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Anders Sandvig
Av /NTB Scanpix ※.

Anders Sandvig var en norsk museumsmann og tannlege. Han slo seg ned som tannlege på Lillehammer i 1885 og betjente hele Gudbrandsdalen. På sin første praksisreise oppover dalen i 1887 samlet han gamle gjenstander fra gårdene. Dette var spiren til De Sandvigske Samlinger, som i 1902 ble overdratt til Selskabet for Lillehammer Bys vel og flyttet til Maihaugen, hvor de ble åpnet i 1904.

Sandvig ledet utbyggingen av museet ved siden av sin tannlegepraksis til 1928, da han kunne ofre seg helt for museet. Her fratrådte han som direktør i 1946. Han ble hyllet både som en av de store museumsgrunnleggerne i Norden, og for sin kunstneriske utforming av selve museumsanlegget på Maihaugen. Også innenfor odontologien (SML-artikkel) gjorde Sandvig en innsats, særlig på det tanntekniske område. Han hadde Borgerdådsmedalje i gull.

Sandvig utgav flere skrifter med utgangspunkt i De Sandvigske Samlinger. Hans memoarbøker I praksis og på samlerferd (1943) og I arbeid og fest (1947) gir et sjarmerende bilde av mannen og hans gjerning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Engen, Arnfinn: Samlaren Anders Sandvig, 2004
  • Buggeland, Tord & Jakob Ågotnes: Maihaugen : De Sandvigske samlinger 100 år, 1987

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg