Amerikansk enhetssystem for mål og vekt

Artikkelstart

Amerikansk enhetssystem for mål og vekt er et enhetssystem som brukes i USA med betegnelsen United States customary units, ofte forkortet til USC-units (USC-enheter).

De amerikanske målenhetene er opprinnelig basert på det britiske enhetssystemet for mål og vekt, som var i bruk i på den tiden USA var en britisk koloni. Da britene reviderte sitt enhetssystem i 1824 og etablerte sitt nåværende system med imperial units, var USA blitt en selvstendig og uavhengig nasjon. Dermed oppstod det signifikante forskjeller i enhetsstørrelsene.

Det metriske systemet ble legalisert for bruk i USA i 1866, og landet var en av de 17 nasjonene som undertegnet Meterkonvensjonen i 1875. De valgte likevel å videreføre sitt gamle enhetssystem, men enhetene ble i 1893 redefinert med utgangspunkt i meter og kilogram.

I 1959 ble det inngått en avtale mellom USA, Storbritannia, Canada, Australia, New Zealand og Sør-Afrika om å etablere en såkalt international yard og pound med en eksakt enhetsverdi i forhold til meter og kilogram. De eldre enhetsverdiene er fremdeles i begrenset bruk og betegnes da som survey yard for å skille dem fra international yard. Tilsvarende gjelder for foot og mile.

Selv om de fleste amerikanerne har lært om det metriske systemet på skolen, blir det lite brukt i dagliglivet. USC-enhetene er dominerende innen handel og privat bruk, men innenfor vitenskap, medisin og enkelte industrisektorer er det ikke uvanlig å bruke metriske enheter. Når det gjelder måling av temperatur, er det imidlertid fremdeles vanlig å benytte fahrenheit samt rankine for absolutt temperatur.

USC-enhetene dekker i liten grad energisektoren, og det har åpnet for større bruk av metriske enheter innenfor dette området. I særlig grad gjelder det angivelse av elektriske mål, der de metriske enhetene ampere, volt, ohm osv. er dominerende. Energi blir ofte målt i wattimer, men BTU og calori blir ofte foretrukket når det gjelder varmeenergi. Av og til blir enhetssystemene blandet sammen som for eksempel i BTU/kWh som angir forholdet mellom produsert varmeenergi og elektrisk energi i et varmekraftverk.

De vanligste SI-prefiksene er godt kjent og brukes ofte sammen med ikke-metriske enheter. For eksempel blir lagringskapasitet i datamaskiner angitt i megabyte og gigabyte.

USA, sammen med Liberia og Myanmar, har i den senere tid vært de eneste land i verden som ikke formelt har vedtatt å innføre det metriske systemet som sitt offisielle enhetssystem for mål og vekt. Både Liberia og Myanmar har nå offisielt forpliktet seg til å gå over til metersystemet, men et endelig formelt vedtak gjenstår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg