imperial units

Britiske målenheter (imperial standard) slått opp på veggen av Greewich-observatoriet.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Britisk enhetssystem for mål og vekt er et enhetssystem vedtatt for det britiske imperiet i 1856 med betegnelsen imperial (imp.) på enhetene. Enhetssystemet er fremdeles i bruk selv om Storbritannia nå offisielt har innført metersystemet.

Faktaboks

Også kjent som

imp.

Det britiske enhetssystemet for mål og vekt ble første definert i en egen lov av 1824, men er senere revidert og presisert flere ganger. Enhetene for yard og pound skilte seg ikke vesentlig fra enhetene brukt i Tudor-perioden og ble endelig fastlagt av Elizabeth 1 i ca. 1590. Lengden av én yard stemte omtrent med én Winchester yard som ble fastlagt av kong Edgar i 965, mens pound avoirdupois ble innført i 1303.

I 1844 ble en ny standard for yard (imp. yd) og pound (imp. lb av.) innført. Enheten gallon (imp. gal) ble da fastsatt som volumet av 10 imp. lb av. rent vann ved 62 °F. Andre enheter ble fastsatt som heltallige multipler eller deler av disse.

I 1963 ble imp. yd og imp. lb av. erstattet med internasjonal yard og internasjonal pound avoirdupois etter en avtale mellom Storbritannia, USA, Canada, Australia, New Zealandog Sør-Afrika. De nye enhetene ble nå fastlagt med en eksakt verdi i forhold til meter og kilogram. En tidligere forskjell mellom de britiske og amerikanske enhetene, nær grensen for målenøyaktighet, ble dermed opphevet. Imp. gallon og US gallon ble beholdt uendret.

Storbritannia vedtok Meterkonvensjonen allerede i 1895. Metersystemet ble da legalt, men ikke tatt i bruk. Først som følge av forberedelsene til EU-samarbeidet ble det i 1965 gjort vedtak om å legge til rette for en overgang til SI-systemet og de metriske enhetene. Som medlem av EU fra 1973 til 2020 forpliktet Storbritannia seg til å følge alle EU-direktivene. EU ønsker et felles enhetssystem for mål og vekt innen det europeiske markedet og krever derfor at det metriske systemet skal innarbeides i lovverket til alle medlemsland. Metersystemet ble derfor formelt innført i Storbritannia, men gjennomføringen har gått langsomt og i praksis er de eldre enhetene (imperial units) fremdeles i utstrakt bruk. Dessuten fikk Storbritannia noen unntak fra direktivet for målenheter som gjaldt bruk av enkelte tradisjonsrike enheter som miles og yard for å angi veiavstander, miles per hour for angivelse av fartsbegrensninger og pint for fatøl solgt på puber.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg