British thermal unit, symbol Btu, BTU, britisk enhet for varmeenergi, den energien som trengs for å heve temperaturen i ett pund flytende vann fra 60° til 61° fahrenheit-temperatur under et konstant trykk på en atmosfære. I henhold til den internasjonale standarden ISO er:

          1 Btu = 1,055 056 kJ

Det er også andre definisjoner, som gir noe varierende verdi i metriske enheter. Ifølge EU-direktiv fra 1976 skal Btu ikke brukes i medlemslandene.

For å danne større enheter blir symbolet MBtu av og til brukt som betegnelse på 1 000 Btu, med bakgrunn i at M er romertall for 1000. Denne notasjonen er imidlertid egnet til å skape forvirring siden prefikset M i SI-systemet angir 1 million (M - mega). Mange unngår derfor å bruke dette symbolet. Mer vanlig blir symbolet MMBtu brukt for å angi 1 million Btu (MM betegner her 1000 · 1000):

          1 MMBtu = 1 000 MBtu = 1 000 000 Btu

I gassindustrien blir enheten brukt som en tilnærmet omregningsfaktor som angir forholdet mellom volum og energiinnhold i naturgass. Energiinnholdet i naturgass varierer noe avhengig av hvordan den er sammensatt, men i gjennomsnitt er energiinnholdet i en standard kubikkfot (se standard kubikkmeter) naturgass ≈ 1030 Btu. Som en grov tilnærming regnes derfor ofte:

          1 ft3 naturgass ≈ 1 000 Btu

Den avledede effektenheten Btu/h (Btu per time) blir ofte brukt som mål på dampproduksjon og  for å angi kapasiteten til varme- og kuldeanlegg.

          1 000 Btu/h ≈ 293,071 W

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.