British thermal unit

Artikkelstart

British thermal unit er en britisk enhet for varmeenergi. Én british thermal unit er definert som den energien som trengs for å heve temperaturen i ett pund flytende vann fra 60 °F (fahrenheit-temperatur) til 61 °F under et konstant trykk på én standard atmosfære. Symbolet for british thermal unit er Btu eller BTU.

Faktaboks

Uttale
brˈitish thermal unit
Også kjent som

Btu

I henhold til den internasjonale standarden ISO er:

Det er også andre definisjoner, som gir noe varierende verdi i metriske enheter. Ifølge EU-direktiv fra 1976 skal Btu ikke brukes i medlemslandene.

For å danne større enheter blir symbolet MBtu av og til brukt som betegnelse på 1 000 Btu, med bakgrunn i at M er romertall for 1000. Denne notasjonen er imidlertid egnet til å skape forvirring siden prefikset M i SI-systemet angir 1 million (M – mega). Mange unngår derfor å bruke dette symbolet. Mer vanlig blir symbolet MMBtu brukt for å angi 1 million Btu (MM betegner her 1000 · 1000):

  • 1 MMBtu = 1 000 MBtu = 1 000 000 Btu

I gassindustrien blir enheten brukt som en tilnærmet omregningsfaktor som angir forholdet mellom volum og energiinnhold i naturgass. Energiinnholdet i naturgass varierer noe avhengig av hvordan den er sammensatt, men i gjennomsnitt er energiinnholdet i en standard kubikkfot (se standard kubikkmeter) naturgass ≈ 1030 Btu. Som en grov tilnærming regnes derfor ofte:

  • 1 ft 3 naturgass ≈ 1 000 Btu

Den avledede effektenheten Btu/h (Btu per time) blir ofte brukt som mål på dampproduksjon og for å angi kapasiteten til varme- og kuldeanlegg.

  • 1 000 Btu/h ≈ 293,071 W

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg