British thermal unit, symbol Btu, BTU, britisk enhet for varmeenergi, den energien som trengs for å heve temperaturen i ett pund flytende vann fra 60° til 61° fahrenheit-temperatur under et konstant trykk på en atmosfære. I henhold til den internasjonale standarden ISO er:

          1 Btu = 1,055 056 kJ

Det er også andre definisjoner, som gir noe varierende verdi i metriske enheter. Ifølge EU-direktiv fra 1976 skal Btu ikke brukes i medlemslandene.

For å danne større enheter blir symbolet MBtu av og til brukt som betegnelse på 1 000 Btu, med bakgrunn i at M er romertall for 1000. Denne notasjonen er imidlertid egnet til å skape forvirring siden prefikset M i SI-systemet angir 1 million (M - mega). Mange unngår derfor å bruke dette symbolet. Mer vanlig blir symbolet MMBtu brukt for å angi 1 million Btu (MM betegner her 1000 · 1000):

          1 MMBtu = 1 000 MBtu = 1 000 000 Btu

I gassindustrien blir enheten brukt som en tilnærmet omregningsfaktor som angir forholdet mellom volum og energiinnhold i naturgass. Energiinnholdet i naturgass varierer noe avhengig av hvordan den er sammensatt, men i gjennomsnitt er energiinnholdet i en standard kubikkfot (se standard kubikkmeter) naturgass ≈ 1030 Btu. Som en grov tilnærming regnes derfor ofte:

          1 ft3 naturgass ≈ 1 000 Btu

Den avledede effektenheten Btu/h (Btu per time) blir ofte brukt som mål på dampproduksjon og  for å angi kapasiteten til varme- og kuldeanlegg.

          1 000 Btu/h ≈ 293,071 W

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.