pound (vektenhet)

Artikkelstart

Pound er en masseenhet i det britiske (imperial units) og amerikanske enhetssystemet for mål og vekt. Enhetsverdien har variert gjennom historien og mellom landene, men etter 1959 er den internasjonale pound (international avoirdupois pound) definert med utgangspunkt i SI-systemet og fastsatt til:

Faktaboks

Uttale
paund
Etymologi
engelsk
Også kjent som

lb

Symbolet for pound er lb etter den romerske masseenheten libra som er opprinnelsen til pound.

Historikk

I Storbritannia har pound blitt definert på ulike måter under navnene avoirdupois pound, troy pound og de foreldede enhetene Tower pound, merchant pound og London pound. I dag er det hovedsakelig avoirdupois pound som er i bruk, mens troy pound er forbeholdt til bruk innen handel med edelmetaller og edelstener.

Vektenheten avoirdupois pound ble tatt i bruk allerede i senmiddelalderen for bruk i internasjonal handel med ull. Ett pound avoirdupois ble da fastsatt til 6992 grains. Under regimet til Elizabeth 1 ble dette redefinert til 7000 grains.

I 1878 ble pound avoirdupois definert med utgangspunkt i metriske enheter og fastsatt til 453,592 65 gram. Dette ble i 1959 justert til 0,45359237 kilogram etter en avtale om å etablere en felles internasjonal pound for landene USA, Storbritannia, Canada, Australia, New Zealand og Sør-Afrika.

Navnet pound kommer fra det latinske substantivet pondus som betyr vekt (libra pondo – pund vektenhet) og har gitt opphav til beslektede enheter i en rekke land, blant annet pund i Norge.

I andre land heter enheten:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg