yard
Britiske lengdeenheter (imperial standard) fra 1876, utstilt på Trafalgar Square i London
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Yard er en lengdeenhet i både det britiske og amerikanske enhetssystemet. Symbolet for yard er yd. Etter 1959 er internasjonal yard standardisert til nøyaktig 0,9144 meter (m).

Faktaboks

Uttale
ja:d
Etymologi
av angelsaksisk ‘målestav’
Symbol
yd
Type
lengdeenhet
Verdi
0,9144 meter
Kommentar
imperial/US - enhet

En yard er det samme som 3 feet = 36 inches.

Yard har blitt brukt som lengdeenhet i flere engelsktalende land. I USA er yard fremdeles en legal enhet, men i de andre landene, som Australia, Canada, New Zealand, Storbritannia, og Sør-Afrika, er yard skiftet ut med metersystemet. Yard blir likevel fremdeles brukt i noen sammenhenger, som for eksempel innen sport.

Historikk

Lengdeenheten yard har vært praktisk talt uforandret siden kong Edgar i 965 fastsatte den senere såkalte Winchester yard, som angivelig tilsvarte avstanden fra nesetippen hans til tuppen av høyre hånds langfinger med armen fullt utstrakt til siden. Den senere Tudor yard ble fastsatt av dronning Elizabeth 1 i cirka 1590 og lå til grunn for USAs normal og for den britiske normalen for imperial yard fra 1844.

I 1959 ble USA, Storbritannia, Canada, Australia, Sør-Afrika og New Zealand enige om å innføre den såkalte international yard, der enhetsverdien var eksakt lik 0,9144 meter. I Storbritannia ble denne definisjonen ratifisert først i 1963. Avviket mellom gammel og ny yard var lite, men den lille forskjellen mellom britisk og amerikansk yard ble dermed opphevet.

Den eldre amerikanske yard, som uoffisielt blir angitt som survey yard, ble definert i forhold til meteren i 1866. Da ble 1 inch fastsatt til 1/39,37 meter, hvorved:

  • 1 survey yard ≈ 0,9144018288 meter

I Storbritannia hadde enhetsverdien til de britiske lengdeenhetene sin egen definisjon, men definisjonen varierte over tid. Alle definisjonene ble imidlertid gjort uavhengig av meteren. En oppmåling som ble utført i 1895 viste at lengden av én meter var 39,370113 inches. På dette grunnlag ble en imperial standard yard i 1898 fastsatt til ³⁶⁄₃₉,₃₇₀₁₁₃ meter.

  • 1 imperial standard yard ≈ 0,9143992043 meter

Avledede enheter

1 cubic yard har også vært brukt som masseenhet for høy, og tilsvarte 6 stones (≈38 kilogram) grønt høy eller 8 stones (≈51 kilogram) tørt høy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg