Fjellvatn-åfløy
Åfløyer er praktiske farkoster som gjerne ferdes i vann over tregrensen til fjells.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Åfløy på Mjøsa
Lagsildfiske på Mjøsa med en typisk åfløy, sent 1970-tall.
Av /Anno norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY NC 4.0

Åfløy er en tradisjonell pram med historisk tilknytning til området nord for Mjøsa, og søndre del av Gudbrandsdalen. De øvrige områdene i de tidligere fylkene Hedmark og Oppland har også tradisjoner for bruk av åfløy.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt å og fløy, 'elveskip, elvefartøy'
Også kjent som

åflü, åfløye, åfløie, aafløy

Åfløyens konstruksjon og tradisjoner er unik i en norsk maritim sammenheng. Den har ikke blitt nevneverdig påvirket av andre byggetradisjoner langs kysten, og framstår som en isolert utviklet båttype. Den kan ha noen likhetstrekk med andre prammer bygget for elveosene på Sør-Østlandet, slik som holmsbuprammen.

Typiske trekk

Åfløyen har lett gjenkjennelige linjer. Den er flatbunnet med flat akterende, og har et markert spring i skroget som føyer seg mest opp i baugen, men også akter. Dette springet er godt synlig på grunn av det lave fribordet i senter av båten, der åfløyen også er forholdsvis bred i forhold til lengden. Dette gir båten det som kalles god primærstabilitet. Den platte akterenden, kalt speilet, skråner akterover, slik at båten får en hekk som likner mye på en akterlott. Et annet typisk trekk ved åfløyen er de utoverhellende sidene midtskips.

Lengden på skroget er om lag 4–8 meter, der det historisk har eksistert to varianter: Den mindre varianten beregnet for fjellvatn, og de lengre typene til større innsjøer og elver. Bunnen er helt flat, og har ikke kjøl, slik prammer bygges. Fra bunnplankene, eller bunnbordene, står krumvokste spant og holder den øvrige bordgangen, det vil si båtens sider. Typisk for norsk tradisjon er bordgangen klinkbygget, og møtes i forstevnen. På enkelte åfløyer kan bordgangen løpe forbi forstevnen, og føyes sammen i forkant av denne. Akterut føyes bordgangen til akterspeilet.

Byggematerialet har store variasjoner, og bærer preg av at farkostene har blitt konstruert med det en hadde for hånd.

Bruk

Åfløyen har hatt et allsidig bruksområde til både vare- og persontransport, og som fangstfartøy, for eksempel lagesildfiskeMjøsa. De er kjent for å være stabile elvebåter. Med sin flate bunn og gode oppdrift, er også framkommeligheten til åfløyen betydelig bedre enn hva som er mulig med kjølbåter.

Andre betydninger

Uttrykket åfløy forekommer også på Vestlandet, og stammer fra en type lastefartøy i middelalderen. I Rogaland knyttes dette blant annet til en færing bygget med flat bunn. Det er ingen kjent sammenheng mellom disse fartøyene og den østnorske åfløyen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Færøyvik, Bernhard; Færøyvik, Øystein; Christensen, Arne Emil (red.) (1979): Inshore Craft of Norway. Oslo: Grøndahl og Søn

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg