Faktaboks

Ida Larmo

Ida Kristine Larmo

Født
18. juli 1981, Bjørkelangen
Ida Larmo.
Ida Larmo.
Av /Maria Bratt.

Ida Larmo er en norsk tegneserieskaper, illustratør og grafisk designer. Hun har en bachelorgrad i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo og er best kjent for sine tegneserier.

Tidlig karriere

Larmos tegneserier ble først lagt merke til i VGs konkurranse for vitsetegninger i 2008, da hennes Flokken kom på andreplass, mens Nils Axle Kanten vant for Firekanta og Marius Henriksen kom på tredjeplass med Hurtigmat. I 2009 kom Larmo på tredjeplass i en annen VG-konkurranse, for vitsetegningene Spesielt, som fikk fast plass i Frode Øverlis Rutetid-blad.

I 2009 begynte Larmo å illustrere barnebøker, og karrieren skjøt fart for alvor i 2012. Den nær selvbiografiske stripeserien Vrengte bukselommer fikk gjesteplass i VG og ble samlet i et selvpublisert album. Samtidig fikk Larmo flere illustrasjonsoppdrag i barnebokbransjen, blant annet Arne Svingens bokserie Verdens farligste gjeng.

I 2016 skrev og illustrerte Larmo barneboken Putekrigen, mens stripeserien Værbitt endte på andreplass i Dagbladets tegneseriekonkurranse. Værbitt var ikke like selvbiografisk som Vrengte bukselommer, men var inspirert av egne opplevelser som nyinnflyttet søring i Lofoten.

Dokumentariske tegneserier

Julian Oresjkin, som skildret av Ida Larmo i Rigel: Urettens ekko
Ida Larmo/Strand forlag.

Siden 2019 har Ida Larmo konsentrert seg om selvbiografi og sakprosa. Hun kom først med den selvbiografiske tegneserien Bow & Arrow: En tegneseriedagbok fra London (2019), basert på en dagbok hun skrev gjennom ett år som ung og ensom student med kjærlighetssorg i London. Hun bruker utdrag fra dagboken, brev, blyant, akvarell og tusj for dels å understreke dagbokfølelsen og dels for å skape variasjon og rytme.

Deretter dykket Larmo ned i andre verdenskrig, nærmere bestemt historien om Norges største skipskatastrofe. 27. november 1944 bombet britiske fly de tyske fangeskipene M/S «Rigel» og D/S «Korsnes» sør for Sandnessjøen. 2500 mennesker døde i havet eller av skadene etterpå. Larmo ble kjent med tragedien da hun leste om den i Roy Jacobsens roman Hvitt hav (2015).

Den dokumentariske tegneserien Rigel: Urettens ekko (2022) gjenfortalte katastrofen sett gjennom øynene til to krigsfanger som overlevde katastrofen, russeren Julian Oresjkin og nordmannen Asbjørn Schultz. Samtidig skrev Larmo seg selv inn i historien, og hun skildret parallelt sine egne tankeprosesser, selve arbeidet og utfordringene hun møtte underveis i arbeidet.

Priser

Rigel: Urettens ekko vant både Pondusprisen, Kulturdepartementets fagbokpris for barn og ungdom og Brageprisen, i kategorien «åpen klasse: sakprosa for barn og unge».

Begrunnelsen for sistnevnte lød slik: «En kraftfull bok som formidler krigens mange lidelser; maktovergrep, sult, utmattelse og død, men den fremmer også vennskap, varme og medmenneskelighet», mens Pondus-juryen kalte boken «et grundig og gripende bidrag til norsk historiefortelling, og en viktig tegneserieroman som vil vekke følelser og bli husket lenge».

Bibliografi

Tegneserier

  • Spesielt!, eget forlag, 2010
  • Vrengte bukselommer, eget forlag, 2012
  • Værbitt: En tegneserie om næpskrell i motvind, eget forlag, 2017
  • Bow & Arrow: En tegneseriedagbok fra London, Cappelen Damm, 2019
  • Rigel: Urettens ekko, Strand forlag, 2022

Andre bøker

  • Sommervik bok 1–4, skrevet av Linn T. Sunne, Gyldendal 2009–2012
  • Jakten på den grønne lua, skrevet av Holger Fangel, Gyldendal, 2010
  • Ella bok 1–11, skrevet av Timo Parvela, Mangschou forlag, 2010–2016
  • Markel Meitemark går over (kommune)grensa, skrevet av Rut Teian, Cappelen Damm, 2013
  • Verdens farligste gjeng bok 1–3, skrevet av Arne Svingen, Cappelen Damm, 2013–2017
  • Putekrigen, Cappelen Damm, 2016
  • På gyngende grunn: En reise med Hurtigruta, skrevet av Ola Bremnes, Kagge forlag, 2019

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg