fribord

Fribordet er en av flere målinger av fartøyets vertikale dimensjoner.
Skipsdimensjoner vertikalt
Av /Sjøfartsdirektoratet.

Artikkelstart

Fribord er høyden av skipets side over vannet, målt fra det laveste punktet på dekk der sjøvann kan trenge inn, og ned til vannlinjen.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk freeboard

Fribordets funksjon

Fribord sier først og fremst noe om fartøyets bruksområde. Båter med lavt fribord er generelt bygget for høyere fart, etter som det lave fribordet senker vekten og danner mindre motstand i vannet. Det lave fribordet øker derimot risikoen for å ta inn vann, spesielt i grov sjø. Et høyere fribord finnes på fartøy beregnet for mye last og høyere sjø, for eksempel tankere. Fribordet er også i samspill med fartøyets stabilitet, styrke og oppdriftsevne. Dette gjør at relativt små seilbåter, i forhold til en tanker, kan sertifiseres for havseilas.

For kommersielle skip følger særskilte regler knyttet mengden fribord det kan seile med. Reglene for fribord på skip antydes første gang i Lloyds registerbok fra 1774. For å bedre sikkerheten for sjøfolk utarbeidet Samuel Plimsoll lastelinjemerket som ble innført i 1875, for å hindre overlastede skip fra å forlate havnene. I dag gjelder fortsatt mange av de samme reglene som ble internasjonalt vedtatt under Den internasjonale konvensjon om lastelinjer i 1966. Fribordet skal fastsettes fra dekkets laveste punkt, friborddekket, til overkanten av lastelinjemerket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg