Qatar er blitt beskyldt for å avholde fotball-VM for å bedre sitt rykte internasjonalt.
Qatar er blitt beskyldt for å avholde fotball-VM for å bedre sitt rykte internasjonalt. . Av /AP/NTB. Begrenset gjenbruk

sportsvasking

Banner med parole mot menneskerettighetsbrudd i Qatar, kong Baudouin-stadionen i Brussel, Belgia, 13.11.2021
Sportsvasking brukes også når det skjer brudd på menneskerettigheter i direkte tilknytning til idrettsarrangement, slik tilfelle er med fotball-VM i Qatar. Her har Amnesty International dokumentert at arbeidsinnvandrere som bygger opp infrastrukturen og idrettsanlegg i forbindelse med VM, fratas sitt pass og blir tvunget til å arbeide under uverdige forhold. Forholdene i Qatar har skapt mye debatt både i Norge og internasjonalt.
Banner med parole mot menneskerettighetsbrudd i Qatar, kong Baudouin-stadionen i Brussel, Belgia, 13.11.2021
Av /NTB.
Plakat for OL i 1936
De olympiske leker i 1936 i Berlin, arrangert av Nazi-Tyskland, er blitt kalt et av de første tilfellene av sportsvasking.
Plakat for OL i 1936
Av .
Mansour bin Zayed Al Nahyan
Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan vinker til publikum under en Manchester City-kamp. Styresmaktene i De forente arabiske emirater er blitt beskyldt for å benytte eierskapet i klubben til å dekke over manglende demokratiutvikling i hjemlandet.
Mansour bin Zayed Al Nahyan
Av /Reuters/NTB.

Sportsvasking er en betegnelse som brukes når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, i den hensikt å avlede oppmerksomheten fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for, især brudd på menneskerettighetene eller forbrytelser mot menneskeheten.

Begrepet sportsvasking dukket opp i forbindelse med større idrettsarrangementer arrangert av autoritære regimer, som fotball-VM i Qatar og vinter-OL i Beijing i 2022. I 2021 ble verbformen, sportsvaske, kåret til årets ord av Språkrådet.

Sportsvasking kommer fra det engelske «Sportswashing» og har et meningsinnhold som ligger tett opp til ordet hvitvasking. Hvitvasking innebærer at man dekker over penger som er inntjent på ulovlig vis ved å bruke dem på lovlig vis, for eksempel ved å kjøpe opp eiendommer. Sportsvasking er når man bruker idretten for å renvaske seg selv og sitt omdømme.

Eksempler

Det har blitt kalt sportsvasking at hovedstaden Abu Dhabi i De forente arabiske emirater, eier flere fotballklubber rundt om i verden. I De forente arabiske emirater er det manglende ytringsfrihet og likestilling, og fremmedarbeidere lever under uverdige forhold. Oligarker i den rike byen Abu Dhabi investerer i og bygger opp et globalt nettverk av fotballklubber, for å promotere seg selv og sette Abu Dhabi i et positivt lys.

Et annet eksempel er den engelske Premier League-klubben Newcastle United som i 2021 ble kjøpt opp av det statlige saudiarabiske investeringsfondet Public Investment Fund hvor kronprinsen av Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman, sitter som styreleder. Saudi-Arabia, som er en av verdens rikeste oljenasjoner, er et autoritært regime som er kjent for flere brudd på menneskerettigheter. Menneskerettsorganisasjonen Grant Liberty viser til at dette regimet har brukt over 1,5 milliarder dollar på arrangementer innenfor idretter som golf, tennis og hestesport.

Sportsvasking brukes også når det skjer brudd på menneskerettigheter i direkte tilknytning til idrettsarrangement, slik tilfelle er med fotball-VM i Qatar. Her har Amnesty International dokumentert at arbeidsinnvandrere som bygger opp infrastrukturen og idrettsanlegg i forbindelse med VM, fratas sitt pass og blir tvunget til å arbeide under uverdige forhold. Forholdene i Qatar har skapt mye debatt både i Norge og internasjonalt. Flere aktører, som Norsk Supporterallianse (NSA), Raftostiftelsen og enkelte fotballklubber ønsket å boikotte VM. Det endte med at forbundstinget i NFF gikk imot boikott og valgte å heller føre en kritisk linje overfor FIFA i fremtiden.

Arbeid mot sportsvasking

Både norske og internasjonale idrettsorganisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner har satt sportsvasking på dagsorden, og jobber aktivt med å motvirke dette. En sentral aktør i dette arbeidet er Amnesty International som har egne etterforskningsteam som gransker og utarbeider rapporter om sportsvasking. De har dokumentert at autoritære regimer som gjennomfører større idrettsarrangementer kan bruke disse arrangementene til å dekke over brudd på menneskerettigheter som skjer i landet.

Det finnes flere måter å arbeide mot sportsvasking. Én måte er å ikke delta med sitt lands idrettsutøvere. En annen måte er såkalt diplomatisk boikott. Dette ser vi forekomme i forbindelse med vinter-OL i Beijing i 2022, hvor større nasjoner som USA, Canada, Storbritannia, og Australia har valgt å ikke sende sine politikere, som representanter for sitt land, til arrangementet.

Etiske dilemmaer

Siden sportsvasking defineres bredt, er det mye som gjennom idrettshistorien kan oppfattes som ulike former for sportsvasking. Sportsvasking kan også gjøres av edle motiver, men hovedhensikten oppfattes å være selviske motiver hvor man ønsker å forbedre sitt renommé. Prinsipielt oppfattes derfor sportsvasking som noe negativt og uønsket.

Samtidig er det slik at sportsvasking kan bli stereotypt fremstilt og gi inntrykk av at en nasjon bare har kyniske hensikter med en slik virksomhet. Det vil som regel være flere og kryssende motiver til hvorfor man arrangerer store idrettsarrangementer. Selv om hovedformålet kan være å bruke idretten som et utstillingsvindu og redskap for å tildekke noe negativt, betyr ikke det at slike arrangementer er ensidig negative.

Slik reiser sportsvasking flere etiske dilemma. Man kan være enig i at sportsvasking som bidrar til å skjule brudd på menneskerettigheter, er galt. Samtidig er toppidrett blitt en global underholdningsindustri som er avhengig av større kapitalinvesteringer og investorstøtte for å overleve. Det er også et faktum at dersom rike oljestater ikke arrangerer større idrettsarrangement, vil det heller ikke gi arbeid og inntekter til folk. Uansett vil det være viktig at man er seg bevisst at sportsvasking forekommer, og at det sannsynligvis vil forekomme så lenge idretten skjer innenfor rammen av større nasjonale og internasjonale konkurransetilstelninger hvor det er egeninteresser, kapital og prestisje involvert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg