Faktaboks

Newcastle United

The Magpies, Newcastle

Uttale
njˈu:ka:sl junˈaitid
Mike Ashley i dress med et skjerf i Newcastles farger, svart og hvitt, rundt halsen.
Mike Ashley var Newcastle-eier i en årrekke, men var aldri populær blant klubbens tilhengere på grunn av manglende investeringer i blant annet nye spillere.
Foto av Mike Ashley
Av /Reuters/NTB.
Alan Shearer feirer med armene over hodet etter å ha scoret et mål
Alan Shearer er den spilleren som har scoret flest mål for Newcastle gjennom tidene og er regnet som en legende i klubben.
Foto av Alan Shearer
Av /AP/NTB.

Newcastle United er en engelsk fotballklubb fra byen Newcastle-upon-Tyne, som har vunnet det engelske seriemesterskapet fire ganger og FA-cupen fem ganger.

Klubben er kjent for å ha en stor tilhengerskare, og kampene mot naboklubben Sunderland er blant de største rivaloppgjørene i engelsk fotball.

7. oktober 2021 kjøpte Saudi-Arabias statlige investeringsfond 80 prosent av aksjene i klubben for 3,5 milliarder kroner.

Fakta

  • Hjemmebane: St. James' Park. Kapasitet: 52 305 tilskuere
  • Drakt: svart- og hvitstripet trøye, svart bukse
  • Newcastle spiller i Premier League sesongen 2023–2024.

Historie

Kevin Keegan løfter den ene armen i hilsen til publikum inne på fotballstadionet St. James' Park.
Kevin Keegan fotografert etter sesongens siste kamp i 1995. Keegan førte Newcastle tilbake til toppen av engelsk fotball i sin første periode som manager i klubben.
Kevin Keegan
Av /AP/NTB.

Klubben ble stiftet i 1881 som Newcastle East End. Etter at byrival Newcastle West End gikk under, skiftet de navn til Newcastle United i 1892.

I det første tiåret på 1900-tallet var Newcastle Englands ledende klubb, kjent for sitt lagarbeid og kortpasningsspill. De vant ligaen i 1904–1905, 1906–1907 og 1908–1909 samt FA-cupen i 1910. Dette er klubbens aller mest suksessrike periode.

På 1920-tallet var den skotske spissen Hughie Gallacher (1903–1957) den store stjerna og toppscorer da de vant ligaen i 1926–1927. Dette er klubbens hittil siste seriegull.

De vant også FA-cupen i 1932. De måtte vente til 1950-tallet for neste trofé, men da kom de tett. Jackie Milburn (1924–1988), kalt Wor Jackie i Newcastle, var lagets største profil da de vant tre cupfinaler i løpet av fem år: 1951, 1952 og 1955. Milburn scoret 177 mål for klubben, noe som ble stående som rekord frem til Alan Shearer slo den i 2006.

Spissen Malcolm Macdonald («Supermac») ble i 1971 kjøpt inn for rekordsummen 180 000 pund, og han ledet Newcastle til finalen i FA-cupen i 1974, der de tapte for Liverpool. I 1978 rykket de ned, men klubben kom opp igjen til øverste nivå i 1984. Da hadde de spillere som Peter Beardsley, Chris Waddle og Kevin Keegan på laget, og senere kom også unggutten Paul Gascoigne opp fra junioravdelingen. Én etter én solgte Newcastle de store lokale stjernene, og det endte med et nytt nedrykk i 1989.

Premier League

I 1992 ble John Hall ny eier av klubben. Han hentet tilbake Kevin Keegan, denne gangen som manager. Keegan styrte klubben vekk fra nedrykksstrid til opprykk til Premier League i 1993. Newcastle ble snart et topplag med storkjøp som David Ginola, Les Ferdinand og ikke minst Alan Shearer, som ble tidenes dyreste spiller da Newcastle hentet ham for 15 millioner pund i 1996.

I sesongen 1995–1996 ledet de på et tidspunkt serien med 10 poeng. Men etter en formsvikt mistet de ledelsen og havnet litt for langt bak Manchester United da de tapte 4–3 for LiverpoolAnfield. Kampen blir ofte regnet som en av de beste i Premier Leagues historie. Newcastle kom på andreplass både denne sesong og den neste. Keegan forlot klubben i 1997, men heller ikke etterfølgerne Kenny Dalglish og Ruud Gullit klarte å sikre klubben noen nye trofeer.

Bobby Robson tok over som manager og førte Newcastle tilbake til Mesterligaen, men forlot klubben etter uenigheter med ledelsen i 2004. I 2007 kjøpte forretningsmannen Mike Ashley klubben. Hans eierskap var preget av uenigheter med fansen om manglende satsing og investeringer, og at Ashley lenge ønsket å selge klubben. Den beste plasseringen under hans eierskap var en femteplass i 2012.

Saudiarabiske eiere

I 2020 ble det klart at et konsortium ønsket å kjøpe Mike Ashley ut av klubben. Etter en 18 måneders behandling av saken hos Premier League, ble salget godkjent i oktober 2021. 80 prosent av klubben var da eid av Saudi-Arabias statlige investeringsfond. Amnesty International var blant dem som protesterte mot oppkjøpet på grunn av Saudi-Arabias brudd på menneskerettighetene og hevdet at kjøpet kun vil være nok et eksempel på sportsvasking. Blant Newcastles supportere var reaksjonene mer delt, siden mange var glad for å bli kvitt Ashley og for at klubben plutselig var blant verdens rikeste. I 2022 ble det klart at klubbens bortedrakt skulle bære de samme fargene som landslagsdrakten til Saudi-Arabia. I den første hele sesongen med nye eiere endte Newcastle på fjerdeplass i Premier League og kvalifiserte seg for Mesterligaen.

Kjente spillere

Jackie Milburn, Malcolm Macdonald, Kevin Keegan, Chris Waddle, Paul Gascoigne og Alan Shearer er blant klubbens mest kjente spillere.

Norske Ronny Johnsen har også spilt for klubben.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg