Mohammed bin Salman, saudiarabisk prins og politiker, Saudi-Arabias kronprins fra 2017, og samtidig landets visestatsminister og forsvarsminister.

bin Salman ble utnevt ved kongelig ordre 21. juni 2017, og etterfulgte da Nayef bin Abdelaziz, som ble avsatt. Dermed fikk Saudi-Arabia sin yngste kronprins noen gang, og utnevnelsen indikerer en generasjonsskifte i den saudiske ledelsen. Hans far, kong Salman Ibn Abdulaziz, ble innsatt i 2015 i en alder av 80 år.

Kronprinsen har bakgrunn fra næringslivet, før han ble rådgiver for sin far da denne var guvernør i Riyadh, i 2009. Deretter har Mohammed bin Salman gjort en rask politisk karrière. Han fulgte sin far som rådgiver etter hver som han steg i gradene, og fikk i 2014 sin første ministerpost. Da faren overtok tronen i 2015 ble prins Mohammed forsvarsminister, og samtidig utnevnt til generalsekretær for det kongelige hoff.

Som forsvarsminister har Mohammed bin Salman iverksatt krigen mot Houti-militsen i Jemen, gjennom den flernasjonale Operation Decisive Storm. Han har også samlet islamske stater i en koalisjon mot terrorisme. Saudi-Arabia er kjent for å være aktiv også i krigen i Syria, der landet støtter grupper som kjemper mot regjeringen. Han er kjent for å ha etablert gode kontakter med regjeringen til USAs president Donald Trump, som i mai 2017 besøkte Saudi-Arabia.

Mohammed bin Salman har også, som leder for Rådet for økonomi og utvikling, spilt en viktig rolle i den økonomiske politikken. Han har blant annet vært ansvarlig for Saudi-Arabias strategi "Visjon 2030" og anses som arkitekten bak landets nye energipolitikk, inklusive planer for å privatisere oljeselskapet Saudi Aramco. Dette inngår i hans politikk for privatisering og diversifisering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.