motstrid

Artikkelstart

Motstrid forekommer når flere lover eller andre rettskildefaktorer motsier hverandre. Den som skal anvende rettsreglene, for eksempel en dommer, har da forskjellige motstridsregler som vedkommende kan støtte seg til for å komme til en løsning på det rettslige problemet hen har foran seg.

Faktaboks

Også kjent som

antinomi

Motstridsreglene er:

  • lex superior-prinsippet, som går ut på at en rettskilde av høyere rang går foran en rettskilde av lavere rang. For eksempel går Grunnloven foran vanlig lov, og lov går foran forskrift.
  • lex posterior-prinsippet, som sier at en nyere rettskilde går foran en eldre rettskilde på samme nivå. Det vil for eksempel si at en nyere lov går foran en eldre lov, men en nyere forskrift går ikke nødvendigvis foran en eldre lov, fordi loven er på et høyere nivå enn forskriften.
  • lex specialis-prinsippet, som går ut på at en rettskilde som omhandler spesielle forhold normalt går foran en mer generell rettskilde.

En del lover inneholder legaldefinisjoner som angir hvordan et ord skal tolkes i akkurat den loven. Dermed kan man unngå problemer med motstrid i slike tilfeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg