Forsvarsloven er en norsk lov som regulerer rettigheter og plikter til vernepliktige, militært ansatte og sivilt ansatte i Forsvarsdepartementet og underliggende etater. Loven inneholder blant annet regler om hvem verneplikten i fred- og krigstid omfatter, tjenesteplikten og hvordan den skal utføres, fritak fra tjeneste på grunn av overbevisningsgrunner og andre særregler for militært ansatte.

Faktaboks

Fullt navn
lov om verneplikt og tjeneste i Forsvaret m.m.
Kortnavn
forsvarsloven
Trådt i kraft
01.07.2017
Lovdata-ID
NL/lov/2016-08-12-77

Formålet med forsvarsloven er etter lovens første bestemmelse flerdelt. Loven skal sikre Forsvarets operative evne gjennom verneplikt og tjenesteplikt, sikre Forsvaret egnet bemanning, legge til rette for at internasjonale og nasjonale oppgaver gjennomføres samt ivareta de vernepliktige og tjenestepliktige i prosessen.

Loven er en sammenslåing av tidligere heimevernloven fra 1953, vernepliktsloven fra 1953, forsvarspersonelloven fra 2004 og militærnekterloven fra 1965. Det er gitt fire forskrifter i medhold av loven: forsvarstilsatteforskriften, vernepliktsforskriften, heimevernsforskriften og forskrift om tros- og livssynstjeneste i Forsvaret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg