Nattlys i Kenozero nasjonalpark, Russland
Nattlys i Kenozero nasjonalpark, Russland
Nattlys i Kenozero nasjonalpark, Russland
Lisens: CC BY NC SA 3.0
nattlys
Nattlys. Bildet viser det lange underbegeret, fra fruktknuten til punktet der de nedvendte begerbladene er festa.
nattlys
Av .
Lisens: Falt i det fri

Nattlysslekta er ei planteslekt i mjølkefamilien med om lag 150 arter hjemmehørende i Amerika. Navnet kommer av at mange arter åpner blomstene om kvelden og hos noen arter tar blomsteråpninga mindre enn ett minutt. Gul er den mest utbredte blomsterfargen, men hvit og rødlige finnes også. Det er ingen opprinnelige arter i Norge, men mange arter dyrkes som prydplanter og noen forvilles.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Oenothera
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Nattlys er ettårige, toårige eller i noen tilfeller flerårige urter med spredtstilte blad og store, vakre, firetallsblomster med langt, rørformet underbeger. Typisk for nattlysarter er at begerbladene er sterkt nedvendte ved blomstring. Det er åtte pollenbærere og griffelen ender i et fireflika arr. Blomstene er oversittende og fruktemnet utvikles til kapsler med mange frø som ikke har frøull slik slektningene i mjølkeslekta og hos geitrams.

Utbredelse

Nattlysartenes naturlige utbredelse er Amerika, fra nord til sør, men opprinnelig manglet nattlysarter i Alaska, nordøstlige Canada og store deler av Amazonasområdet. Mange nattlysarter har vært dyrka som prydplanter over store deler av verden og de forvilles mange steder.

Prydplanter og spredning i Norge

En rekke arter dyrkes som prydplanter i Norge. Den første som ble bragt til Europa var trolig nattlys (Oenothera biennis) som fra 1614 er dyrket som prydplante og forvillet mange steder, også i Norge. Blant de andre artene som dyrkes i Norge er fyrnattlys (Oenothera tetragona), krypnattlys (Oenothera missouriensis) og kjempenattlys (Oenothera glazioviana).

I Fremmedartslista av 2018 har Artsdatabanken vurdert hele 23 arter og sju av disse er vurdert til fremmedarter. I alt fire av disse artene er vurdert til kategorien LO – lav risiko.

Kromosomforhold hos nattlys

Flere arter av nattlys har særegne forhold i meiosen som gjør at det dannes ulike raser som kan oppfattes som nye taksa. Nattlys-arten er en av disse som har ulike raser som kan være ganske distinkte.

Den storblomstrede arten kjempenattlys, tidligere kalt Oenothera lamarckiana, er en meterhøy art som ble dyrket og studert av nederlenderen Hugo de Vries. Han fant rundt 1900 at avkom fra disse kunne variere betydelig og disse endringene var stabile over tid. Dette ga opphav til det han kalte «mutasjonsteorien». Dette fikk stor betydning for studier og forståelse av genetikk. Det de Vries forsto med begrepet mutasjon er annerledes enn den moderne biologiens bruk av begrepet. I de Vries forståelse betyr det store, plutselig endringer fra en generasjon til en annen, mens den moderne bruken innebærer punktvise endringer i DNA. De store endringene de Vries observerte viste seg å skyldes blant annet de særegne kromosomforholdene i meiosen og i tillegg kromosomfordoblinger, polyploidi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

nattlys
Oenothera
Artsdatabanken-ID
102852
GBIF-ID
3188799

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg