Faktaboks

Også kjent som

gr. Μακεδονία Makedonía

Uttale
makedˈonia
Makedonia

Kulturlandskap på Khalkidikihalvøya i Hellas. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Makedonia er en region i Hellas. Regionen ligger mellom Egeerhavet, Olymbos (Olympos), Pindosfjellene, grensen mot statene Nord-Makedonia og Bulgaria og elven Nestos (bulgarsk Mesta).

Natur

Makedonia består av fjell av tertiær opprinnelse med topper på over 2000 moh, og elvesletter omkring Aliakmonas, Axios, Strymonas og Nestos.

Næringsliv

Slettene utgjør det beste jordbrukslandet i Hellas, med dyrking av hvete, ris, bomull, tobakk, sukkerbeter, grønnsaker, frukt og vin. Nærmest Egeerhavet dyrkes også oliven. I fjellstrøkene drives fedrift, ofte med tradisjonell transhumance (seterdrift). Det er utvinning av brunkull, magnesitt, krom- og manganmalm. Turismen er betydelig, spesielt på Chalkidiki og øya Thasos.

Befolkning

Befolkningen er nå overveiende gresk, med små grupper av muslimske pomaker; et tyrkisk folk som taler en bulgarsk dialekt, makedonere, albanere og rom. Hovedstaden Thessaloniki er Hellas' nest største by.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg