sar

Satureja hortensis, sar. Foto fra: Vitskøl Kloster, Vesthimmerland, Danmark

Satureja hortensis, sar. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Artikkelstart

Sar er en art i leppeblomstfamilien som stammer fra Asia. Det er en ettårig, 10–20 centimeter høy urt med grenet stengel, smale blader og små, røde blomster. Bladene er sterkt aromatiske og brukes som krydder i pølser og andre kjøttvarer.

Faktaboks

Også kjent som
sommersar svensk kyndel
Vitenskapelig navn
Satureja hortensis
Beskrevet av
Carl von Linné

Sommersar er ettårig. Vintersar er en eviggrønn halvbusk. Plantene blir opptil én meter høye. Begge har mørkegrønne, smale og spisse blader og bittesmå hvite eller lyserøde blomster.

Sommersar kommer opprinnelig fra middelhavsområdet. Vintersar er hjemmehørende i Øst-Europa og Vest-Asia. Vintersar finnes tilfeldig forvillet i Oslo og Viken.

Bruk

I matlaging passer Sar sammen med fet mat som pølse, kjøttfarse, svin- og fårekjøtt. Dessuten er urten velegnet sammen med bønner (derav navnet bønneurt), og som smakstilsetning i gryteretter, sauser og supper. Urten har også blitt brukt som peppererstatning i tidligere tider, noe som de lokale navnene pepperurt og fattigmannskrydder henspiller på. Sar mister mye av smaken ved varmebehandling og bør tilsettes mot slutten av koketiden.

Sar har utbredt bruk i det bulgarske kjøkken der den kalles chubriza (chubritsa/tschubritza), som også er navnet på en bulgarsk krydderblanding.

Eterisk olje fra sar brukes innen aromaterapi.

Historie

Sar har blitt brukt som mat- og medisinurt siden langt tilbake i tid. Det var romerske soldater som spredte saren nordover i Europa. Sar var en av mange urter som fra 1600-tallet ble dyrket i urtehagen på Akershus festning, men munkene hadde ikke lov å dyrke den i klosterhagene, da det ble sagt at den kunne være en fare for kyskheten. Planten var kjent for å virke seksuelt prestasjonsfremmende, og det latinske navnet satureja skal være avledet av satyr, som igjen har gitt oss ordet satyriasis, som betyr sykelig kjønnsdrift hos menn.

Innen folkemedisinen har sar blitt brukt mot blant annet vond hals, fordøyelsesproblemer og astma. Blad fra sar skal også lindre sviende insektstikk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sar
Satureja hortensis
Artsdatabanken-ID
102362
GBIF-ID
2926885

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg