Svinerot. Knollene fra arten knollsvinerot, gjerne kalt kinaskokk eller Crosne, brukes som grønnsak.

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. Begrenset gjenbruk

Svinerot, planteslekt i leppeblomstfamilien, ett- eller flerårige urter med røde eller gule blomster. I kronen er overleppen omtrent like lang som underleppen. 300 arter. I Norge er funnet 7 arter, de fleste er tilfeldige og sjeldne ugress, men artene skogsvinerot og åkersvinerot er forholdsvis vanlige. Som prydplanter dyrkes bl.a. dunsvinerot (lammeøre), S. byzantina, og prydsvinerot eller prydbetonie, S. macrantha (også kalt S. grandiflora).

Arten knollsvinerot eller kinaskokk, S. affinis, dyrkes særlig i Asia, men også i Frankrike, da med navnet Crosne. Planten har slanke, knudrete knoller som vokser rett under jordoverflaten. Lyst brun utenpå, hvit og saftig inni. Smaken er søtlig og minner om artiskokk. Brukes rå, lettkokt, stekt eller smørdampet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.