Svinerot. Knollene fra arten knollsvinerot, gjerne kalt kinaskokk eller Crosne, brukes som grønnsak.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Svinerot er en planteslekt i leppeblomstfamilien.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Dette er ettårige eller flerårige urter med røde eller gule blomster. I kronen er overleppen omtrent like lang som underleppen.

Det finnes 300 arter. I Norge er det funnet 7 arter, hvorav de fleste er tilfeldige og sjeldne ugress, men artene skogsvinerot og åkersvinerot er forholdsvis vanlige. Som prydplanter dyrkes blant annet dunsvinerot (lammeøre; latinsk navn: Stachys byzantina) og prydsvinerot eller prydbetonie (latinsk navn: Stachys macrantha; også kalt Stachys grandiflora).

Arten knollsvinerot eller kinaskokk (latinsk navn: Stachys affinis) dyrkes særlig i Asia, men også i Frankrike, da med navnet Crosne. Planten har slanke, knudrete knoller som vokser rett under jordoverflaten. Den er lyst brun utenpå, hvit og saftig inni. Smaken er søtlig og minner om artiskokk. Svinerot brukes rå, lettkokt, stekt eller smørdampet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

svinerot
Stachys
Artsdatabanken-ID
102368
GBIF-ID
2927228

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg