Timian, planteslekt i leppeblomstfamilien, små planter med sterk krydderlukt (thymol), mange arter har blader som friske eller tørkede brukes som krydder. Blomstene er oftest fiolettrøde og sitter tett sammen i kranser i toppen av stenglene. 300–400 arter, i Norge bakketimian på tørre bakker på Østlandet, kryptimian, T. serpyllum, på elvegrus i Finnmark, og norsk timian, T. praecox, fra Sogn og Fjordane til Nordland.

Den vanligste timianarten som brukes til krydder er kryddertimian eller suppetimian, T. vulgaris. Arten ble allerede nevnt av Aristoteles som krydderplante. Bladene har kraftig smak og brukes bl.a. i supper og kjøttretter. Hadde religiøs betydning i oldtiden, og ble bl.a. brukt til røkelse og balsamering av lik. Sitrontimian, T.xcitriodorus, er sterkt grenet og har sitronlignende duft og smak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.