Timian. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

timian

Tegning av ulike krydderplanter: Persille, basilikum, mynte, salvie, oregano, rosmarin, timian, laurbær og dill.

Krydderplanter
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Timian er en planteslekt i leppeblomstfamilien.

Faktaboks

Uttale
tˈimian
Etymologi
av middellatin og gresk ‘røkelse’
Også kjent som
Thymus

Dette er små planter med sterk krydderlukt (thymol), og mange arter har blader som friske eller tørkede brukes som krydder. Blomstene er oftest fiolettrøde og sitter tett sammen i kranser i toppen av stenglene.

Det finnes 300–400 arter. I Norge vokser bakketimian på tørre bakker på Østlandet, kryptimian (latinsk navn: Thymus serpyllum) på elvegrus i Finnmark, og norsk timian (latinsk navn: Thymus praecox) fra Sogn og Fjordane til Nordland.

Den vanligste timianarten som brukes til krydder er kryddertimian eller suppetimian, som har det latinske navnet Thymus vulgaris. Arten ble allerede nevnt av Aristoteles som krydderplante. Bladene har kraftig smak og brukes blant annet i supper og kjøttretter.

Timian hadde religiøs betydning i oldtiden, og ble blant annet brukt til røkelse og balsamering av lik. Sitrontimian (latinsk navn: Thymus x citriodorus) er sterkt grenet og har sitronlignende duft og smak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg