timian

Timian, planteslekt i leppeblomstfamilien, små planter med sterk krydderlukt (thymol), mange arter har blader som friske eller tørkede brukes som krydder. Blomstene er oftest fiolettrøde og sitter tett sammen i kranser i toppen av stenglene. 300–400 arter, i Norge bakketimian på tørre bakker på Østlandet, kryptimian, T. serpyllum, på elvegrus i Finnmark, og norsk timian, T. praecox, fra Sogn og Fjordane til Nordland.

Faktaboks

Uttale
tˈimian
Etymologi
av middellatin og gresk ‘røkelse’
Også kjent som
Thymus

Den vanligste timianarten som brukes til krydder er kryddertimian eller suppetimian, T. vulgaris. Arten ble allerede nevnt av Aristoteles som krydderplante. Bladene har kraftig smak og brukes bl.a. i supper og kjøttretter. Hadde religiøs betydning i oldtiden, og ble bl.a. brukt til røkelse og balsamering av lik. Sitrontimian, T.xcitriodorus, er sterkt grenet og har sitronlignende duft og smak.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg