Corallina officinalis

Corallina officinalis, krasing. Foto fra: Holmkær, NV-Jylland, Danmark

Krasing - Corallina officinalis
Krasing (Corallina officinalis) er en liten, hvitrosa til grålilla rødalge. Arten tilhører en gruppe rødalger som lagrer kalk i form av kalsitt (kaliumkarbonat) i celleveggene. Dette gir den et litt korallaktig utseende, noe som gjenspeiles i første del av det vitenskapelige navnet Corallina.

Krasing er en liten rødalge i familien kalkalger (Corallinaceae). Fargen er hvitrosa til grålilla.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Corallina officinalis
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Kalkalger som krasing lagrer kalk i form av kalsitt (kalsiumkarbonat) i celleveggene. Dette gir den et litt korallaktig utseende, noe som gjenspeiles i første del av krasingens vitenskapelige navn, Corallina.

Krasing kan bli 2–8 centimeter høy, leddet og motsatt fjærgrenet. Arten er vanlig langs hele kysten i nedre del av fjæresonen og i fjærepytter.

Form og forplantning

Den sterkt forkalkede makroalgen er delt opp i små segmenter, noe som gir den en viss grad av fleksibilitet i bølgene. Det norske navnet henspiller på at algen kraser når den rulles mellom fingrene. Man må imidlertid være forsiktig ved berøring, da de forkalkede delene av algen lett kan brytes av.

De forkalkede celleveggene gir beskyttelse mot beiting fra marine dyr. På den annen side støtter de harde overflatene feste og vekst av mange marine organismer. Kraftig gjengroing av krasing reduserer tilgangen på lys, noe som er nødvendig for fotosyntesen. Dette kan føre til at algen dør.

De noe flate og fjæraktige grenene har eggformede strukturer på spissen. Disse inneholder kjønnscellene til neste generasjon.

Utbredelse og voksesteder

Krasing er utbredt over store deler av verden. Rødalgen forekommer på begge sider av Atlanterhavet, fra Arktis i nord til Sør-Amerika og Sør-Afrika. I Europa finnes den langs Atlanterhavskysten, i Østersjøen og i Middelhavet. I Stillehavet vokser krasingen langs kysten av Japan og Kina. På den sørlige halvkule finnes den også langs kysten av Det indiske hav, i Australia og på New Zealand.

Krasing finnes langs Norskekysten – både på utsatte og beskyttede steder – fra Oslofjorden i sør til Finnmark i nord. Rødalgen tåler uttørking dårlig, men er vanlig i tidevannsbassenger i fjæresonen. Her kan algen forbli under vann, selv ved lavvann, og kan danne røde «tepper». I sjøen vokser krasingen ned til 25 meters dyp, gjerne som en undervekst på større makroalger.

Anvendelse og økonomisk betydning

Som mange andre makroalger inneholder krasingen stoffer som har en biologisk effekt. Andre del av krasingens vitenskapelige navn (officinalis) henspiller på at rødalgen tidligere ble brukt som «legemiddel». I Europa ble krasingen blant annet brukt som middel mot innvollsormer, fordi den inneholder kainsyre. Kainsyre er et naturlig giftstoff som kan gi hjerneskade ved inntak av for store mengder.

Også de svovelholdige karbohydratene i celleveggene har mange biologiske egenskaper. Derfor er de av interesse for farmasøytisk og medisinsk bruk. I tillegg til å hemme oksidasjon, kan stoffene undertrykke betennelse og vekst av mikroorganismer som bakterier og sopp. Forsøk har vist at ekstrakter fra krasing også kan hemme veksten av kreftceller.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

krasing
Corallina officinalis
Tidligere vitenskapelig navn
Corallina hemisphaerica Foslie
Artsdatabanken-ID
106665
GBIF-ID
5276013

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg