sjø

Artikkelstart

Sjø er et ord med flere betydninger. «Sjøen» betyr som oftest havet, altså den sammenhengende vannmassen av saltvann som omgir Jordens fastland, eller et bestemt havområde (for eksempel Nordsjøen). Samtidig kan «sjø» også vise til en innsjø, som i vår del av verden vil inneholde ferskvann.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt sjór, sjár

Sjø kan dessuten bety vannoverflaten, eller det kan bety bølger, i uttrykk som «sjøgang», «høy sjø» (store bølger) eller «smul sjø» (lite eller ingen bølger).

Til tross for at ordet sjø er så flertydig, brukes det ofte når man vil skjelne mellom ferskvann og saltvann. «Sjøvann» viser som regel til saltvannet i havet. Uttrykk som «sjøfiske» eller «fiske i sjø» viser gjerne til fiske i saltvann, altså i havet, i motsetning til ferskvannsfiske.

En grunn til at man ofte sier «sjø» i stedet for «hav», kan være at ordet hav helst forbindes med det åpne havet utaskjærs. For eksempel snakker man om havfiske i motsetning til kystfiske. Selv om kystfarvann og beskyttede områder som fjordene og skjærgården også tilhører havet, er det ikke først og fremst slike områder man tenker på når man sier hav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg