kongepyton

Kongepyton er en reptilart i familien pytonslanger. Kongepyton er en liten kvelerslange på 1 til 1,4 meter. Den er utbredt i store deler av Vest- og Sentral-Afrika. Den finnes helst i tørre gressmarker og åpne skoger der den jager små pattedyr om natten. Den er meget populær som hobbydyr og er foreløpig ikke truet av utryddelse. Når den føler seg truet kan den kveile seg sammen til en rund ball, derav det andre navnet ballpyton.

Kongepyton er den minste av de 3-4  pytonartene som finnes i Afrika. Hannen blir vanligvis 1 til 1,1 meter, mens hunnene kan bli 1,2–1,4 meter. Kroppen er relativt kraftig og hodet forholdsvis lite. Bunnfargen er svart eller mørkebrun med lysere sider og ryggflekker. Buken er hvitaktig. Over 5000 forskjellige fargemorfer er avlet fram for dyr i fangenskap.

Arten foretrekker tørre områder, som gressmarker, savanner, buskskog og åpne skoger. Den finnes også i jordbruksområder der den er en aktiv skadedyrbekjemper. Termitt-tuer og underjordiske pattedyrhuler er viktige landskapselementer for kongepyton. Den kan også gå i dvale i hulrom under bakken i tørketiden.

Arten er først og fremst nattaktiv. I skumringen begynner den jakten på små pattedyr, som mus, rotter og spissmus. Den kan også til en viss grad spise fugler. Hvis den føler seg truet, kan den kveile seg sammen til en rund ball med hode og hals stukket inn i sentrum, derav navnet ballpyton.

Hunnen legger vanligvis mellom fire og seks hvite egg (varierer også fra 2 til 15), som er store og har et læraktig skall. De klekkes etter 55–71 dager ved en temperatur på 29-31°C. Egglegging skjer vanligvis fire måneder etter paring. Hannene blir kjønnsmodne etter 11–18 måneder, hunnen etter 20–36 måneder, men kroppsvekten er like viktig som alder med hensyn til modning. I fangenskap har den oppnådd en levealder på over 40 år.

Arten har en vid utbredelse i Vest og Sentral-Afrika: Senegal, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskysten, Mali, Ghana, Togo, Benin, Niger, Nigeria, Kamerun, Republikken Kongo, den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo, Sør-Sudan, og Uganda.

Kongepyton anses ikke utrydningstruet, da den har et stort utbredelsesområde og kan tolerere mange ulike habitater. På grunn av liten størrelse og fredelig temperament er den svært ettertraktet som hobbydyr, og fangst og eksport kan føre til lokal tilbakegang i bestandsstørrelse. I Vest-Afrika blir den også fanget for skinnet og kjøttets skyld. Noen land driver oppdrett av kongepyton for det internasjonale marked.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.