Kongepyton er en reptilart i familien pytonslanger. Kongepyton er en liten kvelerslange på 1–1,4 meter. Den er utbredt i store deler av Vest- og Sentral-Afrika. Den finnes helst i tørre gressmarker og åpne skoger der den jager små pattedyr om natten. Den er meget populær som hobbydyr og er foreløpig ikke truet av utryddelse.

Faktaboks

Også kjent som
ballpyton; engelsk navn: Ball Python, Royal Python
Vitenskapelig navn
Python regius
Beskrevet av
(Shaw, 1802)
Global rødlistestatus
NT – Nær truet

Navnet "kongepyton" svarer til det latinske navnet, Python regius, som den har fått av flere årsaker, blant annet av at den ble ansett som en konge av bønder i Afrika da den holdt gnagere unna avlingene til bøndene.

Beskrivelse

Kongepyton er den minste av de 3-4 pytonartene som finnes i Afrika. Hannen blir vanligvis 1 til 1,1 meter, mens hunnene kan bli 1,2–1,4 meter. Kroppen er relativt kraftig og hodet forholdsvis lite. Bunnfargen er svart eller mørkebrun med lysere sider og ryggflekker. Buken er hvitaktig. Over 5000 forskjellige fargemorfer er avlet fram for dyr i fangenskap.

Levested

Arten foretrekker tørre områder, som gressmarker, savanner, buskskog og åpne skoger. Den finnes også i jordbruksområder der den er en aktiv skadedyrbekjemper. Termitt-tuer og underjordiske pattedyrhuler er viktige landskapselementer for kongepyton. Den kan også gå i dvale i hulrom under bakken i tørketiden.

Føde

Kongepyton
Når kongepyton føler seg truet kan den rulle seg sammen til en ball og gjemme hodet i midten. Derfor kalles den også ballpyton.

Arten er først og fremst nattaktiv. I skumringen begynner den jakten på små pattedyr, som mus, rotter og spissmus. Den kan også til en viss grad spise fugler. Hvis den føler seg truet, kan den kveile seg sammen til en rund ball med hode og hals stukket inn i sentrum, derav navnet ballpyton.

Reproduksjon

Kongepyton, et ungt eksemplar.

Hunnen legger vanligvis mellom fire og seks hvite egg (varierer også fra 2 til 15), som er store og har et læraktig skall. De klekkes etter 55–71 dager ved en temperatur på 29-31°C. Egglegging skjer vanligvis fire måneder etter paring. Hannene blir kjønnsmodne etter 11–18 måneder, hunnen etter 20–36 måneder, men kroppsvekten er like viktig som alder med hensyn til modning. I fangenskap har den oppnådd en levealder på over 40 år.

Utbredelse

utbredelse av kongepyton
Utbredelse av kongepyton (Python regius). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av kongepyton

Arten har en vid utbredelse i Vest og Sentral-Afrika: Senegal, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskysten, Mali, Ghana, Togo, Benin, Niger, Nigeria, Kamerun, Republikken Kongo, den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo, Sør-Sudan, og Uganda.

Status

Kongepyton anses ikke utrydningstruet, da den har et stort utbredelsesområde og kan tolerere mange ulike habitater. På grunn av liten størrelse og fredelig temperament er den svært ettertraktet som hobbydyr, og fangst og eksport kan føre til lokal tilbakegang i bestandsstørrelse. I Vest-Afrika blir den også fanget for skinnet og kjøttets skyld. Noen land driver oppdrett av kongepyton for det internasjonale marked.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kongepyton
Python regius
Artsdatabanken-ID
169474
GBIF-ID
2465380

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg