Rød kepaløk. Av . Begrenset gjenbruk

kepaløk

Ulike typer dyrket kepaløk: Rød, gul og hvit kepaløk med rund fasong.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kepaløk er en toårig art i påskeliljefamilien. Det er den vanligste formen for matløk i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
hageløk
Vitenskapelig navn
Allium cepa
Beskrevet av
Carl von Linné

Bladene er trinne og hule. Første år dannes en stor løk, annet år en høy stengel med en kuleformet blomsterstand i toppen.

Kepaløk er en gammel kulturplante som stammer fra Vest-Asia. Den stiller store krav til jord og temperatur om den skal nå full utvikling, og kan i større målestokk bare dyrkes i de varmeste strøkene i Norge.

Vanlig løk kan bli opptil én meter høy. Alle bladene kommer fra grunnen. De er oppblåste, rørformede og hule i midten. Blomstene er hvite eller gule og danner en kuleformet skjerm. Selve løken vokser under jorda, men noen varianter danner også yngleløk i toppen.

Vanlig løk finnes bare i dyrket tilstand.

Typer

Det finnes mange sorter kepaløk:

  • Bunteløk kan være hvit eller rød og mangler tørt ytterskall.
  • Flatløk eller borretaneløk er små og flate.
  • Hvit, gul og rød kepaløk har navn etter fargen på skall og til dels fruktkjøtt.
  • Salatløk mangler tørt ytterskall og er stor og saftig.
  • Stjerneløk eller delikatesseløk er små og gule.
  • Sølvløk er små og hvite, og små sølvløk kalles også sylteløk.
  • Hvit kepaløk som høstes før markert løkdannelse, kalles vårløk.
  • Sjalottløk er en varietet av kepaløk.
  • Luftløk er en hybrid mellom kepaløk og pipeløk.

Bruk

Fransk løksuppe er en populær rett.
Av .

Løk anvendes både som krydder og grønnsak. Den kan brukes rå, kokt, stekt eller tørket og er en anvendelig smakstilsetning i de fleste retter. Løken endrer smak ved steking eller koking og blir mildere, søtere og mer aromatisk. Ved koking av buljong og kraft er løk uunnværlig, men også i sauser, salater og allslags gryteretter er løk en viktig ingrediens.

Fersk, knust løk er vanlig i kryddersauser, og tørket løk (løkpulver) anvendes i en rekke krydderblandinger. Tørket løk minner om hvitløk i smaken.

Sjalottløk, som er mildere og mer aromatisk, er en selvfølge i franske rødvinssauser. Den egner seg ikke godt for steking, da den lett blir bitter. I oppskrifter fra Østen er sjalottløk å foretrekke, da den likner mer på asiatiske løktyper enn vanlig løk.

Vårløk brukes helst i frisk tilstand i salater og som garnityr eller tilsettes mot slutten av koketiden.

Næringsinnhold

Kepaløk inneholder cirka 7 milligram vitamin C, 210 milligram kalium, 2,1 gram kostfiber, 88 prosent vann og 170 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kepaløk
Allium cepa
Artsdatabanken-ID
99406
GBIF-ID
2857697

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg