kepaløk

Allium cepa, kepaløk. Foto fra: Botanisk hage, Göteborg

Allium cepa, kepaløk. Foto fra: Botanisk hage, Göteborg

Artikkelstart

Kepaløk er en toårig art i påskeliljefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
hageløk
Allium cepa

Bladene er trinne og hule. Første år dannes en stor løk, annet år en høy stengel med en kuleformet blomsterstand i toppen.

Kepaløk er en gammel kulturplante som stammer fra Vest-Asia. Den stiller store krav til jord og temperatur om den skal nå full utvikling, og kan i større målestokk bare dyrkes i de varmeste strøkene i Norge.

Det finnes mange sorter kepaløk: Bunteløk kan være hvit eller rød og mangler tørt ytterskall, flatløk eller borretaneløk er små og flate, mens hvit, gul og rød kepaløk har navn etter fargen på skall og tildels fruktkjøtt. Salatløk mangler tørt ytterskall og er stor og saftig, stjerneløk eller delikatesseløk er små og gule, sølvløk er små og hvite, og små sølvløk kalles sylteløk. Hvit kepaløk som høstes før markert løkdannelse, kalles vårløk. Sjalottløk er en varietet av kepaløk, mens luftløk er en hybrid mellom kepaløk og pipeløk.

Kepaløk inneholder cirka 7 milligram vitamin C, 210 milligram kalium, 2,1 gram kostfiber, 88 prosent vann og 170 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg