Allium fistulosum

Allium fistulosum, pipeløk. Foto fra: Botanisk hage, Göteborg

Pipeløk er en flerårig løk. Den blir normalt 30-60 cm høy, men kan bli opptil 80 cm. Den har hule, centimetertykke blader og stengler. Pipeløk har hvite eller gulhvite blomster i tett hode og med svakt utviklet løk.

Faktaboks

Også kjent som
vinterløk svenskeløk
Vitenskapelig navn
Allium fistulosum
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
EN – Sterkt truet

Pipeløk vokser på torvtak og tørre bakker i Nord-Gudbrandsdalen. Den dyrkes også som grønnsak og krydder, og ligner en liten purre.

Pipeløk er bare kjent i dyrket form, men har trolig sin opprinnelse i Sentral- eller Øst-Asia.

Bruk

Den har mild smak og brukes rå i salater og dressinger, eller kokt, smørdampet eller stekt, gjerne wokstekt. Enkelte sorter høstes som vårløk. Pipeløk kan brukes på samme måte som annen løk og er velegnet til fisk og skalldyr, kjøtt, poteter, egg og i supper og sauser.

Historie

Genetiske studier viser at pipeløk opprinnelig stammer fra Altai-løk (Allium altaicum), som er en viltvoksende løk i Nordøst-Asia.

I Gudbrandsdalen finnes en egen spesiell type pipeløk som fra gammelt av har blitt dyrket og naturalisert på hustak. Løken ble plantet i torvtak for å forhindre ildebrann. Denne typen er lavere og tettere en annen pipeløk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pipeløk
Allium fistulosum
Artsdatabanken-ID
99407
GBIF-ID
2856504

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg