Buljong av kjøtt og grønnsaker
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Buljong er en smaksrik væske som framstilles ved koking av vann med kjøtt, fisk eller grønnsaker og danner basis for en rekke matretter, som supper, stuinger, gryteretter og sauser.

Faktaboks

Uttale
buljˈång
Etymologi

fra fransk bouillon, av bouillir 'koke'

Tradisjonen med å lage buljong finner man i alle verdens matkulturer og henger nøye sammen med behovet for å bruke hele råvaren. Det vanligste er å bruke avskjær fra storfe, kylling, fisk og grønnsaker, i tillegg til urter eller andre smakstilsetninger.

Buljongen må småkoke over lang tid for å trekke ut mest mulig smak av ingrediensene. Særlig gjelder dette storfe, og i enda større grad om buljongen kokes med mye bein. Mørk buljong får man ved å brune ingrediensene på forhånd, lys buljong ved å koke ingrediensene som de er.

Den franske suppen consommé er basert på buljong.

Buljongekstrakt og buljongterninger er industrielt fremstilte produkter som er alternativer til å lage buljong hjemme. Dette kan brukes som smaksforsterker i supper og sauser. De framstilles av kjøtt og grønnsaker med tilsetning av fett, salt og krydder.

I dagligtalen brukes begrepene buljong og kraft om hverandre, og den profilerte amerikanske matkjenneren James Beard slo i 1974 fast at de betyr akkurat det samme (på engelsk brukes 'broth' om buljong og 'stock' om kraft). Noe av forvirringen kan komme av at buljong ofte er smakt til og kan spises som den er, mens kraft er beholdt nøytral og kun brukes som smaksforsterker i andre retter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg