Malva alcea

Rosekattost er en av de storblomstrete artene. Hobro, Jylland, Danmark

Malva sylvestris

Apotekerkattost. De hånddelte bladene er typisk for slekta. Vitskøl Kloster, Vesthimmerland, Danmark

Kattost er en planteslekt med om lag 25 arter i kattostfamilien. Dette er urter med hånddelte blad og hvite eller rosa blomster. Artene finnes opprinnelig i tempererte til tropiske områder i Europa, Afrika og Asia. Ingen arter er opprinnelige i Norge, men flere arter dyrkes som prydplanter eller tidligere også som legeplanter.

Faktaboks

Etymologi

Fra gresk, malakhe - gjøre myk

Også kjent som
Malva
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Plantene i slekta er urter og varierer i størrelse fra ti centimeter til drøyt en meter. Bladene sitter alternerende på stengelen og er hånddelte. Det er stor variasjon i hvor innskårne bladene er.

Begeret er sammenvokst til et hylster som svøper seg omkring frukten, og under det sitter et trebladet ytterbeger. Det er fem kronblader som has mange arter er innskårne i toppen. Vanlige farger på kronbladene er rosa, lilla eller hvite ofte med mørkere striper.

De flate, runde fruktene spaltes i mange enfrøede delfrukter som ligner ostestykker, og dette har gitt navn til slekten. Forstavelsen «katt» er trolig nedsettende siden fruktene ikke er spiselige.

Arter og bruk

De storblomstrede artene dyrkes i hager, og flere av dem finnes forvillet i Norge. I tillegg opptrer flere andre arter som tilfeldige ugras. Apotekerkattost inneholder store mengder slim og har vært brukt som slimløsende middel.

En rekke arter i kattostslekta har vært påvist i Norge og flere av dem er vurdert for fremmedartslista.

art systematisk forekomst og fremmedartsvurdering
rosekattost M. alcea Flerårig art. En del funn på 1800-tallet og tidlig 1900-tall og så økende forekomster fra 1980-tallet. «LO – lav risiko».
kretakattost M. cretica Ettårig varmekrevende art. Kun funnet tre ganger i Norge. Ikke risikovurdert.
moskuskattost M. moschata Flerårig art. Finnes på ruderatmark i Sør-Norge og er i sterk spredning. «HI – høy risiko».
småkattost M. neglecta Ettårig. Spredte funn langs kysten i Sør-Norge og kanskje Tromsø. Ikke risikovurdert.
møllekattost M. parviflora Ettårig varmekrevende art. Et par funn per tiår gjennom de siste hundre åra. Ikke risikovurdert.
dvergkattost M. pusilla Ettårig. En del funn langs kysten, hovedsakelig på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet til Hordaland. «LO – lav risiko».
apotekerkattost M. sylvestris To- eller flerårig art som trolig har vært etablert i Norge i flere hundre år. Finnes hovedsaklig i byområder. Ikke risikovurdert.
kranskattost M. verticillata Ettårig, kan trolig ikke etablere bestander i Norge. Få funn i seinere tid. «NK – ingen kjent risiko».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

kattost
Malva
Artsdatabanken-ID
102731
GBIF-ID
3152364

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg