stokkrose

Praktstokkrose, Alcea rosea.
Praktstokkrose Alcea rosea . Bildet tatt på Bjørnstad i Kroer, Ås kommune.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Praktstokkrose, Alcea rosea
Praktstokkrose Alcea rosea . Bildet tatt på Bjørnstad i Kroer, Ås kommune.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Stokkrose er norsk navn på arter i et par planteslekter i kattostfamilien med til sammen drøyt 70 arter i Europa og Asia. Flere arter brukes som hageplanter i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Althaea
Beskrevet av
Carl von Linné

Utseende

Plantene er toårige eller flerårige og danner høye, ranke stengler på opptil et par meter. Plantene har mange store, dekorative blomster. Det finnes arter eller hybrider med mange forskjellige farger, men rosa, hvitt og gult er de hyppigste.

Systematikk

Det er to nærstående slekter som kalles stokkrose på norsk. Althaea består av om lag tolv arter som opprinnelig vokser i Europa og Asia. Alcea har om lag 60 arter i Europa, Nord-Afrika og Asia. Forskjellene mellom slektene finnes i detaljer i blomstermorfologi; pollenbærerrøret som er karakteristisk for kattostfamilien er rundt og håret hos Althaea og femkantet og glatt hos Alcea. Arter fra den nærstående slekta Malope dyrkes også og kalles sommerstokkrose.

Dyrking

Den eneste arten fra slekta Althaea som er vanlig dyrket er legestokkrose som er en meterhøy art med lyst rosa blomster. Denne arten har vært dyrket både som prydplante og som medisinplante.

Fra slekta Alcea er det særlig tre arter som er vanlige å dyrke som prydplanter: praktstokkrose (Alcea rosea), bleistokkrose (Alcea pallida) og stristokkrose (Alcea setosa).

De dyrka stokkroseartene kan av og til finnes forvilla, men ingen utgjør noen stor risiko for norsk natur ifølge gjeldende vurdering i Fremmedartslista.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stokkrose
Althaea
Artsdatabanken-ID
102720
GBIF-ID
3152518

Kommentarer (1)

skrev Bonsak Hammeraas

Da det var litt spørsmål omkring artene med stokkroser sendte jeg det ene bildet (med mange planter) til en botaniker (Anders Often i NINA). Han svarte følgende om art: ..je gvil tro Alcea rosea...men, NB! Den har jo delvis hett Alhaea rosea) men disse store sakene er jo fra Øst-Asia opprinnelige og skal tilhøre ei helt annen slekt. Hva den engentlig skal hete har vært liltt att og frem men Alcea rosea er et greit navn.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg