balsa

Balsatre er en tropisk løvtreart i familien kattostfamilien. Stammer fra Vestindia og Sør-Amerika, men dyrkes nå overalt i tropene for å gi skygge over tun og ved husene. Treet har store, håndnervete blad og vakre, rødbrune blomster. Det vokser svært hurtig og kan under gunstige forhold bli opptil 15 m høyt med et tverrmål på 50 cm i løpet av 5–6 år. Treet regnes da som hogstmodent.

Faktaboks

Uttale
bˈalsatre
Også kjent som
Ochroma pyramidale

Veden av balsa, balsaved, er myk og lys gråhvit med porer som danner brune striper på flatene. Med en densitet ved 15 % fuktighet på ca. 0,16 g/cm3 regnes balsa som et av verdens letteste trevirker. Det har dårlige styrkeegenskaper; skruer og spiker får dårlig feste. Lim derimot holder godt. Det må særlig skarpt verktøy til for å bite på så mykt virke som balsa.

Fra tørr tilstand vil virket suge opp store mengder vann, mens det i fersk tilstand vil kunne holde seg flytende lenge. Thor Heyerdahls Kon-Tiki-flåte (1947) var laget av balsatre.

Veden har vært brukt til flaskekorker, og brukes også som isolasjonsmateriale, i redningsflåter og til modellbygging og proteser. Også i romfarten har den fått anvendelse pga. sin lave vekt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg