balsa

Balsatre er en tropisk løvtreart i familien kattostfamilien. Stammer fra Vestindia og Sør-Amerika, men dyrkes nå overalt i tropene for å gi skygge over tun og ved husene. Treet har store, håndnervete blad og vakre, rødbrune blomster. Det vokser svært hurtig og kan under gunstige forhold bli opptil 15 m høyt med et tverrmål på 50 cm i løpet av 5–6 år. Treet regnes da som hogstmodent.

Faktaboks

uttale:
bˈalsatre
også kjent som:
Ochroma pyramidale

Veden av balsa, balsaved, er myk og lys gråhvit med porer som danner brune striper på flatene. Med en densitet ved 15 % fuktighet på ca. 0,16 g/cm3 regnes balsa som et av verdens letteste trevirker. Det har dårlige styrkeegenskaper; skruer og spiker får dårlig feste. Lim derimot holder godt. Det må særlig skarpt verktøy til for å bite på så mykt virke som balsa.

Fra tørr tilstand vil virket suge opp store mengder vann, mens det i fersk tilstand vil kunne holde seg flytende lenge. Thor Heyerdahls Kon-Tiki-flåte (1947) var laget av balsatre.

Veden har vært brukt til flaskekorker, og brukes også som isolasjonsmateriale, i redningsflåter og til modellbygging og proteser. Også i romfarten har den fått anvendelse pga. sin lave vekt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg