ultrasentrifuge

Ultrasentrifuge, sentrifuge som arbeider ved så høy rotasjonshastighet at den kan brukes for kvantitative bestemmelser av sedimentasjonshastigheter og sedimentasjonslikevekt selv for meget små kolloidale partikler, og for utfelling av stoffer i løsning. Som regel, men ikke alltid, brukes ekstremt høy rotasjonshastighet, opptil 250 000 omløp per min. Med en rotor med diameter på 5–10 mm kan sentrifugalkraftfeltet bli opptil 250 000 ganger så sterkt som tyngdefeltet.

Faktaboks

Uttale
ultrasentrifˈuge
Etymologi
av ultra

Ultrasentrifuger er vanligvis elektrisk drevne, og rotoren plasseres i vakuum for å unngå luftmotstand. Løsningen med partiklene plasseres i en celle i rotoren. Under rotasjonen trekkes partiklene bort fra rotasjonsaksen og sedimenterer. Prosessen motvirkes av brownske bevegelser. Sedimentasjonshastigheten eller den likevekt som innstiller seg, kan bestemmes optisk eller fotografisk ved at en lysstråle sendes gjennom et linsesystem i rotoren mens den er i gang. Av sedimentasjonshastigheten eller sedimentasjonslikevekten kan de løste partiklenes masse bestemmes.

Ultrasentrifugen har utstrakt anvendelse for bestemmelse av molekylmasser eller partikkelstørrelser for høypolymere stoffer, proteiner, virus m.m. Den kan også anvendes for å skille partikler med forskjellig masse.

Vanlige ultrasentrifuger arbeider uten gjennomstrømning (under konveksjonsfrie betingelser). Gjennomstrømningssentrifuger (separatorer) med stor omløpshastighet kalles helst for supersentrifuger. De brukes bl.a. for isotopseparasjon. Ultrasentrifugen ble oppfunnet 1924 av den svenske kjemiker Theodor Svedberg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg