Titanklorider, uspesifikk betegnelse på forbindelser mellom titan og klor.

Titan(IV)klorid, TiCl4 (titantetraklorid), er en molekylær, vannklar væske med stikkende lukt og kokepunkt 136,5 °C. Den ryker sterkt i fuktig luft, er giftig ved innånding og virker etsende på hud og vev. TiCl4 fremstilles teknisk i stor målestokk ved klorering av titan(IV)oksid i nærvær av koks i forbindelse med fremstilling av metallisk titan. Kloridet spaltes av fuktighet under dannelse av TiOCl2 som med mer vann spaltes videre til et vannholdig titan(IV)oksid: TiO2·aq.

En viktig bruk av titan(IV)klorid er til Ziegler-Natta-katalysatorer for polymerisasjon av eten under normalbetingelser, samt til fremstilling av metallisk titan etter Kroll-prosessen. TiCl4 blir videre brukt til fremstilling av rent titan(IV)oksid (se titanoksider) og organiske titanforbindelser (se titansyreestere), som beis i tekstilindustrien, ved farging av lær, som tåkedannende middel, ved fremstilling av spesialglass, keramiske produkter og kunstige perler, som katalysator ved mange organiske reaksjoner m.m.

Titan(III)klorid, TiCl3 (titantriklorid), forekommer i fire modifikasjoner. Med vann dannes både et fiolett og et grønt heksahydrat, TiCl3·6H2O. I luft oksideres det langsomt til titan(IV)klorid ved alminnelig temperatur. Titan(III)klorid blir brukt som reduksjonsmiddel og er bestanddel av de såkalte Ziegler-Natta-katalysatorer.

Titan(II)klorid, TiCl2 (titandiklorid), er et svart pulver som dannes når titan løses i saltsyre. Det er lite stabilt, virker sterkt reduserende og spalter vann under hydrogenutvikling, ofte under antennelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.