Titanklorider er et samlebegrep for kjemiske forbindelser mellom grunnstoffene titan og klor.

Faktaboks

Uttale
titˈanklorˈider

Titan(IV)klorid

Titan(IV)klorid, med kjemisk formel TiCl4 (titantetraklorid), er en molekylær, vannklar væske med stikkende lukt og kokepunkt 136,5 °C. Den ryker sterkt i fuktig luft.

Titantetraklorid er giftig ved innånding og virker etsende på hud og vev.

TiCl4 fremstilles teknisk i stor målestokk ved klorering av titan(IV)oksid i nærvær av koks i forbindelse med fremstilling av metallisk titan. Kloridet spaltes av fuktighet under dannelse av TiOCl2 som med mer vann spaltes videre til et vannholdig titan(IV)oksid: TiO2·aq.

En viktig bruk av titan(IV)klorid er til Ziegler-Natta-katalysatorer for polymerisasjon av eten under normalbetingelser, samt til fremstilling av metallisk titan etter Kroll-prosessen. TiCl4 blir videre brukt til fremstilling av rent titan(IV)oksid (se titanoksider) og organiske titanforbindelser (se titansyreestere), som beis i tekstilindustrien, ved farging av lær, som tåkedannende middel, ved fremstilling av spesialglass, keramiske produkter og kunstige perler, som katalysator ved mange organiske reaksjoner.

Titan(III)klorid

Titan(III)klorid, TiCl3 (titantriklorid), forekommer i fire modifikasjoner. Med vann dannes både et fiolett og et grønt heksahydrat, TiCl3·6H2O. I luft oksideres det langsomt til titan(IV)klorid ved alminnelig temperatur. Titan(III)klorid blir brukt som reduksjonsmiddel og er bestanddel i Ziegler-Natta-katalysatorer.

Titan(II)klorid

Titan(II)klorid, TiCl2 (titandiklorid), er et svart pulver som dannes når titan løses i saltsyre. Det er lite stabilt, virker sterkt reduserende og spalter vann under hydrogenutvikling, ofte under antennelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg