høydemåling

Høydemåling, bestemmelse av et punkts høyde over et visst nivå (f.eks. havets overflate) eller punkters innbyrdes høydeforskjell.

I landmåling er nivellering mest nøyaktig. Til dette brukes nivellerstang og nivellerkikkert hvis sikt kan gjøres horisontalt ved hjelp av en libelle. Videre har vi trigonometrisk høydemåling, hvor avstanden mellom de to punkter er kjent fra triangulering; høydeforskjellen kan regnes ut etter at man har målt vinkelen mellom horisontalplanet og siktelinjen til det annet punkt ved hjelp av en teodolitt. Høydemåling kan foregå med hjelp av et barometer (se barometrisk høydemåling). De mest moderne aneroidbarometre kan i terrenget gi nøyaktigheter på et par meter hvis man også bruker en stasjonær barograf, måler lufttemperaturer, og foretar korreksjon av barometeravlesningene.

GPS-mottakere gir ellipsoidiske høyder (se høyde), som avhenger av hvilket geodetisk datum en innstiller på mottakeren eller benytter ved egne beregninger. For å finne ortometriske høyder (som angis på kart) må geoidehøyden i det aktuelle datum subtraheres fra den ellipsoidiske høyden (se geoide og GPS).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg