høyde over havet

Galdhøpiggen
Av .

Høyde over havet er en betegnelse som brukes for å angi hvor høyt noe ligger over havets middelvannstand. Høyden angis som regel i meter over havet.

Utgangspunktet for å fastsette hvor mange meter over havet en fjelltopp eller innsjø ligger er en definert middelvannstand, det vil si et snitt av vannstanden over mange år.

De fleste høydene på dagens kart er fastsatt med utgangspunkt i flyfoto eller laserskanning av landskapet. På flybildene kan man identifisere punkt på bakken som er målt opp manuelt, og deretter regner man ut høyder for de andre punktene som ikke er målt manuelt.

Historisk høydemåling

Fundamentalpunktet for Normal null 1954 ved Tregde
Av .

Det har blitt utført høydemålinger i Norge mer eller mindre systematisk siden slutten av 1700-tallet. I begynnelsen brukte man kvikksølvbarometer, og med utgangspunkt i lufttrykket regnet man seg fram til høyden.

Metodene og utstyret ble bedre utover på 1800-tallet, men det var likevel ofte store feil og avvik, blant annet fordi det ikke var et fast høydegrunnlag. Galdhøpiggen ble for eksempel målt til 2560 meter over havet (8161 fot) i 1879, mens den reelle høyden er 2469 meter.

Man fikk først mer nøyaktige målinger på slutten av 1800-tallet da man etablerte et felles høydegrunnlag ved hjelp av presisjonsnivellement. Det vil si at man fastsetter høydeforskjeller ved hjelp av en horisontal siktelinje. Metoden er svært nøyaktig, og blir fortsatt brukt når det er strenge krav til presisjon.

Utgangspunktet for høydene som ble målt på 1800-tallet og den første halvdelen av 1900-tallet var Normal null. Dette var en steinstøtte i hagen til Norges Geografiske Oppmåling (nå Kartverket) i Oslo. Høyden på steinstøtta var basert på middelvannstanden i Oslofjorden. I 1954 ble Normal null erstattet av Normal null 1954 (NN1954), som tok utgangspunkt i en steinstøtte på Tregde ved Mandal. Den nye normalen var 21,2 cm lavere enn den gamle.

NN2000

I perioden 2011-2018 ble det gradvis innført et nytt høydesystem i Norge, NN2000. Denne erstattet NN1954.

NN2000 tar utgangspunkt i et felleseuropeisk, teoretisk nullnivå, Normaal Amsterdams Peil (NAP).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg