Nystuen

Artikkelstart

Nystuen hotell er et tidligere høyfjellshotell i Vang kommune, i Innlandet fylke; 1003 meter over havet på nordsiden av Otrøvatnet ved E16 på Filefjell.

Faktaboks

Også kjent som

Nystøga, Nystova

Historikk

I uminnelige tider har det gått en ferdselsvei over Filefjell mellom Valdres og Lærdal. Sannsynligvis ble det også tidlig bygget sælehus oppe på fjellet for å huse veifarende. Både den gamle rideveien over fjellet fra middelalderen og postveien fra 1600-tallet gikk på sydsiden av Otrøvatnet (tidligere Støgovatnet). Der var det vanlig for reisende å ta inn på Gamlestua. På begynnelsen av 1600-tallet nevnes også en enkel bu på nordvestsiden av Otrøvatnet som het Nystøga eller Nystova. Trafikken over fjellet økte utover 1600-tallet, og i 1627 ble St. Thomaskirken litt lenger vest gjenåpnet som kirke.

Ved Kongeveien

Utover 1700-tallet utviklet Nystova seg som den viktigste fjellstua på Filefjell. Kongeveien over Filefjell ble anlagt i 1790-årene som den første veien der det var mulig å kjøre med med hest og vogn mellom Østlandet og Vestlandet. Veien ble lagt på nordsiden av Otrøvatnet, og Nystova ble det viktigste overnattingsstedet på høyfjellet. Etter som turismen utviklet seg utover den andre halvpart av 1800-tallet ble Nystova bygget ut flere ganger til Nystuen Hotel. Det var et viktig utgangspunkt for fjellturer både mot Årdal, Jotunheimen og Hemsedal. Nystuen var lenge et meget populært høyfjellshotell. Mellom 1951 til 1961 var en viktig attraksjon bjørnene Pekka og Lisa som holdt til i en innhegning ved hotellet. I 1958 brant hotellet og det meste av bygningsmassen gikk tapt. Ny hovedbygning stod klar i 1964. Mot århundreskiftet slet Nystuen hotell med lønnsomheten og det ble bygd om til leiligheter i 2005–2006.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stilloff, Anders (1939). Reiseliv før i tiden. DNTs årbok.
  • Skoug, Stein Erik (1993). Kongeveien over Fillefjell. Grøndahl Dreyer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg