Libelle, rørlibelle

Libelle er et hjelpemiddel som brukes til å finne ut når noe er horisontalt, altså vannrett. Libellen består av en lukket væskefylt kapsel med en luftblære i væsken. Kapselen kan være av plast eller glass; som væske brukes vanligvis eter. Libeller finnes i vaterpass og i utstyr og instrumenter som må stå i vater eller lodd.

Faktaboks

Uttale
libˈelle
Etymologi
fra latin libella, diminutiv til libra ‘vektskål’

Rørlibelle

Rytterlibelle, vendelibelle
Rytterlibelle, vendelibelle
Av /Statens kartverk.

Rørlibellen består av et svakt buet glassrør. Luftblæren får en avlang form og stiller seg på det høyeste stedet i røret. Når instrumentet står horisontalt, skal blæren stå nøyaktig midt mellom to merker på røret (innspillende libelle).

I tillegg til enkle rørlibeller finnes mer avanserte utforminger; en koinsidenslibelle har et prisme som gjør at hver ende av blæren avbildes ved siden av hverandre. Det gir raskere svar på om libellen spiller inn, og dertil høyere innstillingsnøyaktighet.

Rytterlibelle

Dåselibelle
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Rytterlibelle er en type rørlibelle med fotstykke utformet slik at den egner seg godt som målelibelle på sylindriske aksler.

Innen geodesi er den særlig brukt til å måle horisontalaksens helning ved observasjon av bratte siktelinjer (for eksempel ved astronomiske observasjoner) med teodolitt.

Dåselibelle

Dåselibellen har rund kapsel med buet lokk. I stedet for streker har dåselibellen ringformede merker som viser helningen.

Dåselibellen viser samtidig helningen i alle retninger, noe som gjør at horisontering går raskere. Til gjengjeld har dåselibellen en lavere nøyaktighet, og brukes helst ved grovinnstilling av instrumenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg