Lidar er en fjernmålingsteknikk som baserer seg på tilbakespredning av lys. Lidar bruker altså lys på tilsvarende måte som radar bruker radiobølger. Begrepet lidar brukes også om selve måleinstrumentet. Ved å sammenligne tidsforsinkelser og frekvensforskyvning (dopplerskift) i utsendt og reflektert lys, kan man bestemme avstand og bevegelse til objektet som sender lyset tilbake. Lidarer brukes spesielt i atmosfærestudier.
Faktaboks
- etymologi:
- av engelsk Light Detection And Ranging
Lys fra lyskilden, en laser, sendes ut i atmosfæren og spres så tilbake fra bestemte atomer, molekyler og partikler. Hvilke stoffer som er aktive i tilbakespredningsprosessen, avhenger bl.a. av bølgelengden for laseren. Lyset som reflekteres mottas av meget følsomme optiske systemer. Ved å studere det mottatte lysspektrum kan man få informasjon om temperatur, konsentrasjon og bevegelse av de partiklene som sprer lyset. Ved det norske atmosfæreobservatoriet på Andøya, ALOMAR, benyttes flere lidarer i studier av sammensetning og dynamikk i atmosfæren.
Metoden anvendes også for å foreta målinger av geofysiske fenomener, som kontinentaldrift, jordskorpens dynamikk og Jordens rotasjonshastighet. Ved å utnytte dopplereffekten benyttes mobile lidarer til å utføre målinger av vind i områder assosiert med ulike atmosfæriske fenomener, f.eks. i fronter, sykloner og tordenstormer.
Kommentarer (3)
skrev Halvard Bjerke
skrev Kjartan Olafsson
skrev Lars Mæhlum
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.