Lidar

Lidar. Prinsippskisse for lidarmålinger i atmosfæren. Laseren sender ut korte, sterke lyspulser med kjent bølgelengde. Når lyset treffer bestemte gassmolekyler i atmosfæren, vil disse bli påvirket slik at noe lys blir reflektert. Bølgelengden til laseren vil angi hvilke gasser som reflekterer lyset. De reflekterte bølgene vil ha en bølgelengde som avviker litt fra laserlyset. Ved å analysere det reflekterte signalet kan man bestemme gasstetthet, temperatur, vindstyrke og vindretning i atmosfæren i høyder fra 10 til 90 km.

Av /Store norske leksikon ※.

Lidar er en fjernmålingsteknikk som baserer seg på tilbakespredning av lys. Lidar bruker lys på tilsvarende måte som radar bruker radiobølger. Begrepet lidar brukes også om selve måleinstrumentet. Ved å sammenligne tidsforsinkelser og frekvensforskyvning (dopplerskift) i utsendt og reflektert lys kan man bestemme avstand og bevegelse til objektet som sender lyset tilbake. Lidarer brukes spesielt i atmosfærestudier.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk Light Detection And Ranging

Lys fra lyskilden, en laser, sendes ut i atmosfæren og spres så tilbake fra bestemte atomer, molekyler og partikler. Hvilke stoffer som er aktive i tilbakespredningsprosessen, avhenger blant annet av bølgelengden for laseren. Lyset som reflekteres, mottas av meget følsomme optiske systemer. Ved å studere det mottatte lysspekteret kan man få informasjon om temperatur, konsentrasjon og bevegelse av de partiklene som sprer lyset. Ved det norske atmosfæreobservatoriet på Andøya, ALOMAR, benyttes flere lidarer i studier av sammensetning og dynamikk i atmosfæren.

Lidar brukes også for å foreta målinger av geofysiske fenomener, som kontinentaldrift, jordskorpens dynamikk og jordens rotasjonshastighet. Ved å utnytte dopplereffekten benyttes mobile lidarer til å utføre målinger av vind i områder assosiert med ulike atmosfæriske fenomener, for eksempel i fronter, sykloner og tordenstormer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Halvard Bjerke

Hei. I denne artikkelen står det at Lidar er et måleinstrument. Light Detection And Ranging (LiDAR) er vel heller snarere en fjernmålingsteknikk/metode som består av en laser som benyttes som et måleinstrument. Mvh Halvard

skrev Kjartan Olafsson

Takk for kommentaren, vi har nå justert teksten.

skrev Lars Mæhlum

Artikkelen bør fange opp den massive utbredelsen som teknikken har fått i moderne landmåling, der punktskyer fra flybåren og bakkebasert laserskanning brukes til å framstille terrengmodeller, overflatemodeller (se hoydedata.no) og 3d- modeller av byggverk og konstruksjoner.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg