Lidar er en fjernmålingsteknikk som baserer seg på tilbakespredning av lys. Lidar bruker altså lys på tilsvarende måte som radar bruker radiobølger. Begrepet lidar brukes også om selve måleinstrumentet. Ved å sammenligne tidsforsinkelser og frekvensforskyvning (dopplerskift) i utsendt og reflektert lys, kan man bestemme avstand og bevegelse til objektet som sender lyset tilbake. Lidarer brukes spesielt i atmosfærestudier.

Lys fra lyskilden, en laser, sendes ut i atmosfæren og spres så tilbake fra bestemte atomer, molekyler og partikler. Hvilke stoffer som er aktive i tilbakespredningsprosessen, avhenger bl.a. av bølgelengden for laseren. Lyset som reflekteres mottas av meget følsomme optiske systemer. Ved å studere det mottatte lysspektrum kan man få informasjon om temperatur, konsentrasjon og bevegelse av de partiklene som sprer lyset. Ved det norske atmosfæreobservatoriet på Andøya, ALOMAR, benyttes flere lidarer i studier av sammensetning og dynamikk i atmosfæren.

Metoden anvendes også for å foreta målinger av geofysiske fenomener, som kontinentaldrift, jordskorpens dynamikk og Jordens rotasjonshastighet. Ved å utnytte dopplereffekten benyttes mobile lidarer til å utføre målinger av vind i områder assosiert med ulike atmosfæriske fenomener, f.eks. i fronter, sykloner og tordenstormer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

17. august 2015 skrev Halvard Bjerke

Hei. I denne artikkelen står det at Lidar er et måleinstrument. Light Detection And Ranging (LiDAR) er vel heller snarere en fjernmålingsteknikk/metode som består av en laser som benyttes som et måleinstrument. Mvh Halvard

22. oktober 2015 skrev Kjartan Olafsson

Takk for kommentaren, vi har nå justert teksten.

27. februar skrev Lars Mæhlum

Artikkelen bør fange opp den massive utbredelsen som teknikken har fått i moderne landmåling, der punktskyer fra flybåren og bakkebasert laserskanning brukes til å framstille terrengmodeller, overflatemodeller (se hoydedata.no) og 3d- modeller av byggverk og konstruksjoner.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.