Nivellering
Nivellering. Høydeforskjellen mellom punkt 1 og 3 fås ved differansen mellom avlest framsikt 57 og baksikt 138 = 81.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Niveller
Nivellerkikkert.
Av .

Nivellering er en nøyaktig form for høydemåling. I forhold til et felles horisontalt nivå bestemmes høydeforskjellen mellom to eller flere punkter hvor man ønsker å kjenne absolutte eller relative høyder.

Faktaboks

Etymologi
av eldre fransk nivel, dannet av livel, fra latin libella, diminutivform til libra, ‘vekt‘; nivå ( fransk niveau(x)) er flertall av nivel
Også kjent som

nivellement

Fremgangsmåte

Nivellering utføres med spesielle nivellerinstrumenter, blant annet et instrument som består av en kikkert med trådkors som sammen med objektivets optiske midtpunkt bestemmer instrumentets siktelinje, og en rørlibelle (vaterpass) som er forbundet med siktekikkerten. Kikkertens og rørlibellens akser skal kunne justeres slik at instrumentets siktelinje blir tilnærmet horisontal ved spillende libelle. Ved måling av høydeforskjeller stilles nivellerinstrumentet på mest mulig stabil grunn, og man foretar avlesning mot loddrettstilte nivellerstenger plassert på punktene. Høydeforskjellen mellom de to punktene er da differensen mellom avlesningene.

Ved presisjonsnivellering brukes to nivellerstenger i såkalt invar-legering, en på hvert punkt. Nivellerinstrumentet stilles i omtrent lik avstand fra punktene, for derved å eliminere virkningen av unøyaktig parallellitet mellom sikteakse og libelleakse, samt refraksjon langs siktelinjen. Nøyaktigheten i avlesningene økes ved bruk av optiske mikrometre.

I andre nivellerinstrumenter fås horisontal siktelinje ved hjelp av såkalt kompensator som automatisk holder siktelinjen horisontal. Nyeste type er strekkodeniveller, som er et laserinstrument.

Typer nivellement

Man skjelner mellom fastmerkenivellement, linjenivellement og flatenivellement.

Fastmerkenivellering

Ved fastmerkenivellering bestemmes høyden til merkede punkter for varig bruk. Fastmerkenivellering er presisjonsnivellement som utføres med stor nøyaktighet, og føres vanligvis frem langs veier og jernbaner.

Linjenivellering

Linjenivellering er nivellering i forbindelse med lengdemåling for å få data til å tegne profil av en linje i terrenget.

Flatenivellering

Ved flatenivellering bestemmes høyden av så mange punkter på en terrengflate at dennes form lar seg fremstille ved høydekurver.

Høydemåling fra luften

Satelittbasert høydemåling og laserskanning med instrument båret av helikopter eller drone har etter hvert oppnådd en nøyaktighet som gjør tidligere arbeidskrevende nivelleringsarbeider overflødige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg