Nivellering, den nøyaktigste form for høydemåling. I forhold til et felles horisontalt nivå bestemmes høydeforskjellen mellom to eller flere punkter, hvor man ønsker å kjenne absolutte eller relative høyder.

Nivellering utføres ved spesielle nivellerinstrumenter, bl.a. et instrument som består av en kikkert med trådkors som sammen med objektivets optiske midtpunkt, bestemmer instrumentets siktelinje, og en rørlibelle (vaterpass) som er forbundet med siktekikkerten. Kikkertens og rørlibellens akser skal kunne justeres slik at instrumentets siktelinje blir tilnærmet horisontal ved innspillende libelle. Ved måling av høydeforskjeller stilles nivellerinstrumentet på mest mulig stabil grunn, og man foretar avlesning mot loddrettstilte nivellerstenger plassert på punktene.

Ved presisjonsnivellering brukes to nivellerstenger i såkalt invar-legering, en på hvert punkt, og nivellerinstrumentet stilles i omtrent lik avstand fra punktene for derved å kunne eliminere virkningen av unøyaktige parallellitet mellom sikteakse og libelleakse og det meste av refraksjonen langs siktelinjen. Nøyaktigheten av avlesningene økes ved bruk av optiske mikrometre.Høydeforskjellen mellom de to punktene er da differensen mellom avlesningene.

I andre nivellerinstrumenter fås horisontal siktelinje ved hjelp av såkalt kompensator. Nyeste type er strekkodeniveller, som er et laserinstrument.

Man skjelner mellom fastmerke-nivellement, linje-nivellement og flate-nivellement.

Ved fastmerke-nivellering bestemmes høyden til merkede punkter for varig bruk. Det viktigste av disse er presisjonsnivellement som utføres med stor nøyaktighet, og som danner grunnlaget for all annen høydebestemmelse. Det settes i forbindelse med vannstandsmålere langs kysten og føres frem langs veier og jernbaner.

Linje-nivellering er nivellering i forbindelse med lengdemåling for å få data til å tegne profil av en linje i terrenget.

Ved flate-nivellering bestemmes høyden av så mange punkter på en terrengflate at dennes form lar seg fremstille ved høydekurver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.