Barometer (kvikksølvbarometre)

Barometer. Til venstre: Torricellis forsøk. Kvikksølv fylles i et ca. 90 cm langt glassrør som er lukket i den ene enden. Røret settes opp ned i et kar med kvikksølv. Kvikksølvet i røret synker noe, men blir stående slik at det er ca. 3/4 m mellom kvikksølvflaten i karet og i røret. Dette viser at tyngden av en luftsøyle fra havoverflaten til jordatmosfærens øverste lag svarer til trykket av en kvikksølvsøyle på 3/4 m.Til høyre: Et kvikksølvbarometer, skjematisk fremstilt.

Av /Store norske leksikon ※.

Et kvikksølvbarometer er en type barometer , altså et apparat som måler lufttrykk.

Målemetode

Prinsippet i et kvikksølvbarometer er at tyngden av lufta over målepunktet presser på en væskesøyle. Det er mulig å bruke både vann, kvikksølv eller en hvilken som helst væske i et barometer, men kvikksølv egner seg svært godt på grunn av høy tetthet.

Den mest vanlige tradisjonelle målemetoden er en kvikksølvsøyle i et glass. Øverst i glasset er det vakuum som motvirker tyngdekraften. I den andre enden etter en sving (eller «u») er det åpent mot luft. Ved høyt trykk presser luften mot kvikksølvet, og dermed ligger søylen høyere i glasset.

Egenskaper

Kvikksølv har høy tetthet, og kvikksølvbarometre gir nøyaktige målinger. Kvikksølvbarometre avleses manuelt.

Historikk

Kvikksølvbarometeret er det eldste barometeret, og ble funnet opp av Evangelista Torricelli i 1643. Torricellis første barometer var fylt med vann, men krevde en høyde på over 10 meter for å kompensere for det atmosfæriske trykket. Han valgte derfor å få over til kvikksølv som er 14 ganger tyngre enn vann for å få et mindre instrument.

Kvikksølvbarometre var lenge den dominerende barometertypen, og det har vært kilden til trykkmål som millimeter kvikksølvhøyde.

Meteorologisk institutt hadde tidligere kvikksølvbarometere på sine værstasjoner, men disse er i dag erstattet med elektroniske barometere som er en type aneroidbarometer.

Utfasingen av kvikksølvbarometre startet på 1990- tallet, og ble begrunnet med automatisering og arbeidsmiljøhensyn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg