GNSS, fellesbetegnelse for satellittbaserte systemer for navigasjon og posisjonering med global dekning. Det finnes i dag to utbygde systemer - det amerikanske GPS og det russiske GLONASS. I 2013 - 14 vil det europeiske GALILEO være utbygd. Senere kommer også det kinesiske Compass, kanskje også et indisk system.

GPS og GLONASS er laget for militært bruk, men er åpent tilgjengelig og har god nøyaktighet også for sivile brukere. GALILEO - som ledes og eies av den Europeiske unionen og som er utviklet i regi av ESA - er i utgangspunktet et sivilt system med flere åpne tjenester.

Alle GNSS består av en romdel, en kontrolldel og en brukerdel. Romdelen består av et 30-talls satellitter i middels høy bane (ca. 20 000 km) som sender signaler for avstandsbestemmelse samt bl.a. bane- og klokkedata til brukerne. Kontrolldelen består av en eller flere kontrollsentraler og et antall bakkestasjoner som følger satellittene og sender opp de data som skal videresendes til brukerne. Brukerdelen er alle militære og sivile mottakere som via sine GNSS-antenner mottar signaler fra satellittene og på grunnlag av dem beregner posisjon, hastighet og tid. For målemetoder og bruksområder, se GPS.

Anbefalte lenker

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.