GNSS

GNSS, Global Navigation Satellite Systems, er en fellesbetegnelse for satellittbaserte systemer for navigasjon og posisjonering med global dekning.

Faktaboks

etymologi:
Global Navigation Satellite System

Det finnes to utbygde systemer – det amerikanske GPS og det russiske GLONASS. I 2020 beregnes det europeiske GALILEO å være utbygd og omtrent samtidig det kinesiske BeiDou. Senere kommer kanskje også et indisk system.

GPS og GLONASS er opprinnelig laget for militært bruk, men noen tjenester er åpent tilgjengelig med gode ytelser også for sivile brukere. GALILEO – som ledes og eies av EU og som er utviklet i regi av ESA – er i utgangspunktet et sivilt system med flere åpne tjenester.

Alle GNSS består av en romdel, en kontrolldel og en brukerdel. Romdelen består av et 30-talls satellitter i middels høy bane (cirka 20 000 km over Jordens overflate) som sender signaler for avstandsbestemmelse samt blant annet bane- og klokkedata til brukerne. Kontrolldelen består av en eller flere kontrollsentraler og et antall bakkestasjoner som følger satellittene og sender opp de data som skal videresendes til brukerne. Brukerdelen er alle militære og sivile mottakere som via sine GNSS-antenner mottar signaler fra satellittene og på grunnlag av dem beregner posisjon, hastighet og tid. For målemetoder og bruksområder, se GPS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg