girlander

Kvinner binder girlander, penn og blyant på papir, 10,7x15 cm., utført av Erik Werenskiold 1901, utkast til illustrasjon. Girlandere, i Norge ofte av sammenbundet granbar, ble benyttet som temporær utsmykning av interiører, inngangspartier og fasader ved festlige anledninger.
/Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: CC BY 4.0
Utsmykning, Karl Johans gate Oslo, med girlandere i anledning av kong Edward og dronning Alexandras besøk i april 1908.
/Oslo Museum.
Lisens: CC0 1.0
Selvportrett med stråhatt smykket med girlander, olje på lerret, 97,8x70,5 cm., utført av Élisabeth Louise Vigée Le Brun 1782.
The National Gallery, London.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Girlander er en dekorativ lenke eller kjede som er bundet sammen av for eksempel blomster, blader, kvister, frukter, papirstrimler eller tekstilbånd i forskjellige farger. I Norge har man ofte benyttet granbar.

Faktaboks

Uttale
girlˈander
Etymologi

fra fransk guirlande

Også kjent som

blomsterlenke, blomstergirlander

Variasjoner og bruk

Girlander blir brukt som tidsavgrenset utsmykning av interiører og døråpninger, men også som utendørs pynt på fasader og mellom trær, stolper eller bygninger.

Endene av en girlander blir ofte festet til faste punkter, slik at girlanderen danner en nedhengende bue. Endene kan også bindes sammen og formes som en rund krans. En krans kan ved en høytidelig anledning smykke en minnetavle eller et malerisk eller fotografisk portrett. En blomsterkrans som legges på hodet, er ofte forbundet med glede og midtsommer.

Girlandere var et sentralt element i religiøse eller verdslige ritualer og fester i Det gamle Egypt, antikkens Hellas og Romerriket. I middelalderen, renessansen og frem til dagens samfunn har girlandere vært et fast innslag ved bryllupsfester, folkelige festivaler og offisielle arrangementer.

Girlander som dekorativt motiv i arkitektur og kunst

Girlander er et motiv som er kjent i dekorativ kunst og som arkitekturornament helt siden antikken. I renessansen ble girlandere som dekorativt motiv benyttet mye, men den antikke skikken med dyrekranier (bukranier) ble erstattet med rosetter, ornamentale masker og bånd. Fra og med 1600-tallet og frem til 1800-tallet ble girlandere benyttet som dekorativt motiv på møbler, tepper og fliser.

Girlander og festong

Girlander er en betegnelse som i særlig grad blir anvendt om ekte blomster, blader, kvister og frukter som er bundet sammen i en lenke. En fremstilling av en girlander som arkitekturornament eller relieff kalles også festong. Når det gjelder representasjoner av blomster, blader og lignende i kunst og arkitektur, blir betegnelsene girlander og festong brukt om hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Facinet, Auguste (1988). The Encyclopedia of Ornament. London: Studio Editons
  • Lewis, Philippa; Darley, Gilliard (1990). Dictionary of Ornament. London: Cameron & Hollis

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg