Picea abies, gran.
Granbar. Årsskuddene er lysere enn eldre skudd.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC
Larix decidua, europalerk.

På eldre skudd hos lerk dannes kortskudd med bunter av barnåler.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Bar er de stive, smale bladene som finnes hos de fleste bartrær, slik som granbar og furubar. Mens ordet 'bar' brukes om mengder av slike blader, brukes 'barnåler' når man omtaler de enkelte bladene. Noen bartrær, slik som artene i slekta Nageia i familien Podocarpaceae, har brede blad istedenfor bar.

Barnåler kan sitte lenge på før de faller av. I furuslekta faller de ofte av etter to til fire år, mens arten Pinus longaeva kan beholde nålene i over førti år.

Barnåler er ofte tilpasset tørke. I furuslekta er barnålene dekket av en tykk kutikula (et lag av voks og fettsyrer som dekker hudvevet) og har innsunkne spalteåpninger, slik at vannet inne i dem ikke fordamper så lett. For eviggrønne bartrær som vokser i områder med temperert klima er tørketilpasninger viktige, ettersom vann som fordamper fra nålene er vanskelig å erstatte gjennom vinteren når røttene har lite tilgang på vann.

Einer, vanlig furu, vanlig gran, barlind, douglasgran, vanlig edelgran og lerk er noen eksempler på arter med barnåler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Stein Berg Lundquist

Etter å ha passert 60 år tåler jeg ikke lenger å bære granbar uten å benytte hansker. Om jeg ikke beskytter hendene og bærer granbar med bare hender får jeg røde kløende utslett på hendene fra barets stikk mot huden.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Stone, allergier er kjedelige greier. Mulig du kan lære mer om dette på Astma og allergiforbundets sider www.allergiviten.no. Du kan også sende spørsmål til www.lommelegen.no

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg