germanium

Germanium, grunnstoff som tilhører gruppe 14 i grunnstoffenes periodesystem. Atomsymbol Ge, atomnummer 32, elektronkonfigurasjon [Ar]3d104s24p2.

Faktaboks

uttale:
germˈanium
etymologi:
av Germania

Forekomst

Germanium er et sjeldent grunnstoff, det utgjør 0,0007 vektprosent av jordskorpen. Det forekommer i mineralene argyroditt, germanitt, Cu6FeGeS8, og reomeritt. Dessuten finnes det i urent bly, sinkmalmer og asker av kull.

Fremstilling

Germanium ekstraheres kommersielt fra rester ved gass- og kullforbrenning, og er et biprodukt ved sinkfremstilling. Et fellestrekk for fremstillingsmetodene er at germaniumtetraklorid, GeCl4 (kokepunkt 83,1 °C), blir raffinert ved destillasjon og hydrolysert med vann til germaniumdioksid, GeO2. Germanium blir til slutt fremstilt ved å redusere oksidet med hydrogen i grafittdigler ved 650 °C.

Egenskaper, bruk

Germanium er et halvmetall (metalloid), det er hardt og sprøtt, og har struktur som diamant. Det viktigste oksidasjonstrinn i kjemiske forbindelser er +IV; +II er mindre vanlig. Det holder seg godt i luft ved romtemperatur pga. beskyttende belegg av GeO2.

Germanium er en halvleder, og den første transistor ble laget av germanium. silisium har nå tatt over som det viktigste halvledermaterialet. Båndgapet i germanium er mindre enn for silisium. For elektroniske formål kreves en ekstrem renhet. Dette oppnås ved sonerensing som gir materialer der forurensingsmengden bare utgjør en del av 10 milliarder (1010). Man regner med at germanium og silisium er de grunnstoffene som er blitt fremstilt med størst renhet. De viktigste anvendelser av germanium er i optiske enheter for infrarød transmisjon.

Toksisitet

Germaniumhydrid, GeH4, og germaniumklorid, GeCl4, ansees for å være de mest akutt toksiske forbindelser av germanium. Dyreforsøk viser at GeH4 forårsaker degenerative forandringer i blant annet nyrer og lever. Inhalert GeCl4 har betydelig irriterende virkninger i de øvre luftveier hos forsøksdyr, og kan føre til akutt bronkitt.

Historie

Grunnstoffets eksistens ble forutsagt av Dmitri Ivanovitsj Mendelejev i 1871 da han satt opp grunnstoffenes periodesystem og ga det navnet eka-silisium. Den tyske kjemiker Clemens Winkler oppdaget grunnstoffet 15 år senere i mineralet argyroditt, 4Ag2S·GeS2, og ga det navnet germanium.

Germanium

Relativ atommasse 72,59
Smeltepunkt 937,4 °C
Kokepunkt 2830 °C
Densitet 5,323 g/cm3
Oksidasjonstall II, IV

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg